Karácsonyi ajándékokkal megtöltött bevásárlókocsit toló, vidám lány

Ha ebbe a generációba tartozol, ügyes vagy a karácsonyi spórolásban

Úgy tűnik, a fiatalabbak tudatosak és profik a karácsonyi költekezésben.

A könyvvizsgálati, adózási és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó RSM UK 1000 fogyasztó bevonásával készült tanulmánya kimutatta, hogy az Y generáció 55 százaléka és a Z generáció 52 százaléka tervezi korábban elkezdeni a karácsonyi ajándékok megvásárlását. Ennek oka az, hogy hatékonyan szeretnék kezelni a kiadásokat és kihasználni a promóciós lehetőségeket az októbertől decemberig tartó, úgynevezett arany negyedév során.

A Z generáció várhatóan visszafogott, átlagosan 446 fontos (195 ezer forint) költekezést mutat, míg az ezredfordulósok 449 fonttal követik őket.

A korán kezdődő vásárlással kapcsolatos stratégiai döntés összhangban van a Black Friday és Cyber Monday ajánlatok kihasználásával, mely hatékonyan visszafogja a teljes kiadást.

Bár a 467 fontos, átlagos karácsonyi költés látszólag stagnál, a tavalyi 463 fontos költést tekintve, a 6,7 százalékos inflációs ráta azt jelzi, hogy a reál költségvetés 438 fontra csökkent. A Z generáció több mint egyharmada (36 százalék) és az ezredfordulósok több mint egyharmada (31 százalék) különböző hitelezési módszereket tervez igénybe venni a karácsonyi kiadások finanszírozására, beleértve a hitelkártyákat, a „most vásárolj, később fizetsz” megállapodásokat, a folyószámlahitelt és a kölcsönöket.

Ez arra utal, hogy bár a fiatalabb fogyasztókat továbbra sem riasztják el a magas kamatok, néhányan a korlátozott vagy szűkös anyagi lehetőségek miatt folyamodnak hitelfelvételhez.

Jacqui Baker, az RSM UK kiskereskedelmi részlegének vezetője elmondta, hogy az okos vásárlók, különösen a fiatalabb fogyasztók korán kezdenek a karácsonyi vásárlásba, egy-egy akciót megkaparintva és ezzel elosztva, valamint csökkentve a karácsonyi költségeket, így a tavaly tapasztalt esetleges szállítási és készletezési problémákat is el tudják kerülni.

A felmérésből az is kiderült, mely területeken tervezik a fogyasztók a karácsonyi kiadásokat visszafogni: 46 százalékuk a háztartási cikkek, 42 százalékuk a ruházkodás, 41 százalékuk pedig a társasági élet terén tervez megszorításokat. A fogyasztók azonban hajlandóak több pénzt fordítani a karácsonyi vacsorára (25 százalék), az otthoni ételekre és italokra (24 százalék), valamint az ajándékokra (23 százalék).

„Az enyhén javuló hangulat ellenére a fogyasztóknak még mindig megfontoltan kell vásárolniuk, miközben más területeken megszorításokat kell végrehajtaniuk”

– fogalmazott Baker.

Robyn Duffy, az RSM UK fogyasztói piacokért felelős vezető elemzője hozzátette, hogy az idei arany negyedév kilátásai az infláció és a fogyasztói bizalom csökkenése miatt továbbra is bizonytalanok. A kiskereskedők várhatóan a teljes árú eladások maximalizálására összpontosítanak stratégiai, rövid és hatásos értékesítési eseményeken keresztül ebben a kulcsfontosságú kereskedelmi időszakban.