Csésze friss eszpresszó asztalon, kilátással a Vezúv hegyre Nápolyban

Ez a kávéivás első számú szabálya az olaszok szerint

Ha Olaszországra gondolunk, sokunknak először a finom kávék jutnak az eszünkbe, például egy habos cappuccino kortyolgatása egy római teraszon. De nem mindegy azonban, hogy hol, mikor és milyen típusát rendeljük a kávénak.


A cappuccino, a caffé latté és minden más tej alapú kávéital reggelinek számít Olaszországban. Ezért az említett italokat csak reggel rendeljük meg, és akkor sem túl későn, például 11 óra után. Az olaszok csak reggel élvezik a tejes kávét, délután soha, és főleg nem étkezés után.

Persze, manapság Olaszországban szinte a nap bármely szakában könnyű cappuccinót találni, de ezek csak azért vannak az étlapon, hogy a turistákat boldoggá tegyék, ez nem elfogadott része az olasz kávékultúrának.

„A cappuccino az olaszok számára reggeli ital, mert a tej ehhez a napszakhoz kapcsolódik. Bár rengeteg tejtermék van, mint például a csodálatos sajtok, az olaszok általában nem isznak sok tejet – a tej a cappuccinóra vagy a cumisüvegbe való”

– mondta Giorgio Milos, az Illy mester baristája a HuffPostnak.

Az olaszok a tejes kávéitalokat azért tartják fenn a reggeli órákra (egy sütemény mellé), mert túl nehéznek tartják a délutáni vagy étkezés utáni iváshoz.

Ha az olaszoknak délután szükségük van egy kis koffeinre, eszpresszót isznak. De nem eszpresszónak hívják, mert Olaszországban ez csak simán kávé.

„Ha Olaszországban eszpresszót rendelnénk, csak annyit mondanánk, hogy caffè”

– magyarázza Milos.

Az eszpresszó a szakkifejezés, a caffé pedig az ital. Az eszpresszó variációi, mint például a doppio (ami dupla adag) vagy a macchiato (ami egy kis tejjel érkezik), szintén elfogadottak.

Nyitókép: Shutterstock