woman lying on ground

Tíz jel, ami megmutatja, hogy kiégtünk-e

Napjaink egyre nagyobb a veszély a kiégésre, amire a pandémiás évek csak rátettek még egy lapáttal. Nemcsak a munkahelyünk miatt, de a magánéletünkben is fenyegethet ez a veszély – tíz tünetet mutatunk, ami segít felismerni, ha kiégtünk vagy annak a szélén állunk.1. Óriási fáradtság telepedett ránk

Folyamatosan úgy érezzük, képtelenek vagyunk akár egyetlen tagunkat is megmozdítani, így még a legegyszerűbb feladatok, mint a mosogatás is tantaluszi cselekedetnek tűnik. De a kifáradás nemcsak fizikai tünetekkel jelentkezhet, érzelmileg is érezhetjük magunkat teljesen kizsigereltnek.

2. Cinikussá váltunk

Amikor már semmi iránt nem tudunk lelkesedni vagy egyáltalán érdeklődni, akkor jön a cinizmus: negatív előjelű viccelődéssel hessegetünk el magunktól mindent.


Ez is érdekelhet!
Miért érinti jobban a nőket a kiégés?
Egy új angol kutatás szerint a nőket sokkal nagyobb százalékban érinti a kiégés veszélye a munkahelyeken. De vajon miért terjed ki erre is a nemi egyenlőtlenség, és hogy lehetne helyrehozni?

3. Haszontalannak érezzük magunkat

Úgy érezzük, nem is végezzük jól a munkánkat, nem vagyunk elég hatékonyak – és egy idő után nem is leszünk. A kiégett embereknél általában jelentősen csökken a produktivitás. Sokszor ez a kisebb hatékonyság az előző két pont, az állandó fáradtság és a cinizmus eredménye, azonban olyan esetek is vannak, amikor ez a hármas egyszerre támad, és üti ki az elszenvedőjét.

4. Depressziósak lettünk

woman touching her forehead


Fotó: Arif Riyanto/Unsplash

Ha végigéltük az előző három pontot, nem is nagyon kell magyarázni, milyen könnyen vezet a fizikai és mentális fáradság és az elismerések hiánya depresszióhoz. Míg azonban az előző tünetek inkább a munkahelyi életünket befolyásolták, a depresszió már egy súlyos klinikai esetet jelez, ami az egész életünket megváltoztatja, ezért fontos még időben felismerni a jeleket és változtatni az életünkön vagy szakértő segítséget kérni.

5. Utáljuk a munkánkat

A kiégés következménye lehet az is, ha a korábban lelkesen és odaadással végzett munkánk egyszer csak gyűlölt tevékenységgé válik.

6. Minden felhúz bennünket

Mivel túl sok stressz ér bennünket, már a legapróbb dolog is idegesítenek bennünket. Elég rossz, ha mindez a kollégáinkkal vezet feszültséghez, de még rosszabb, ha ügyfelekkel szemben sem tudjuk már magunkat türtőztetni. Ennek a legdurvább verziójában akár dühkitörések is megjelenhetnek.

7. Elkalandoznak a gondolataink

Hogy nem tudunk megfelelően koncentrálni, az a kiégés egyik legjellemzőbb tünete, és ehhez szorosan kapcsolódik a feledékenység is. Nem csoda, hogy ezek után nem tudjuk megfelelően végezni a munkánkat.

8. Alvásproblémák

Ha nehezen tudunk elaludni vagy épp gyakran felébredünk éjszaka, és nem tudunk visszaaludni, sajnos szintén kéz a kézben járhat a kiégéssel. Sajnos az át nem aludt éjszakáknak nemcsak annyi a következményünk, hogy másnap nehezebben tudunk odafigyelni és álmosak leszünk, hanem hosszú távon számos komoly betegség (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, sztrók, cukor- és vesebetegség) kialakulásának esélye is megnő.

9. Gyakran fáj a fejünk vagy a gyomrunk

Már Herbert Freudenberger, aki 1974-ben először írt a kiégésről, is megfigyelte, hogy pácienseinek igen gyakran fáj a fejük. A gyomorfájás pedig a sok stressz miatt meggyengült immunrendszer számlájára írható.

10. Dohányzásban, alkoholban vagy drogokban keressük az örömöt

Ha már az életünk egyik fele elég siralmasan alakul, hajlamosak vagyunk ezekből az egészségtelen örömforrásokból gyors kedélyjavítást keresni. A túlevés is ebbe a problémakörbe tartozik, és a fenti szerekkel együtt ezek mind súlyos egészségügyi kockázatot rejtenek magukban.


Forrás: WebMD
Nyitókép: Oscar Keys/
Unsplash