Egy kutya mosolyog.

Egy új kutatás szerint a kutyák is képesek sírni

Régóta úgy tartják, hogy az öröm vagy a szomorúság könnyei csak az emberre jellemzőek. Egyetlen más állatról sem ismert, hogy érzelmi könnyeket hullatna.


Most azonban japán kutatók egy vitatott kísérletsorozattal szálltak szembe ezzel a feltételezéssel, amelyben az ember legjobb barátja is részt vett. Állításuk szerint kutyák szeme is tele van érzelmekkel.

Amikor a kutyák egynapos távollét után újra találkoznak gazdáikkal, nem csak nyüszíthetnek örömükben, hanem könnyeznek is az izgalomtól – állítja a tanulmány.

A kutatók 18 kutya esetében 10 százalékos könnymennyiség-növekedést tapasztaltak (a szokásos nedvességhez képest), amikor a kutyák üdvözölték a gazdáikat.

A kutyusok azonban nem könnyeztek, amikor egy olyan ismerőssel találkoztak, aki nem a gazdájuk volt.

A könnycseppeket úgy mérték, hogy egy nedvszívó papírlapot 60 másodpercre a kutya szemére helyeztek, és feljegyezték, meddig kúszott a nedvesség.

Az embereknél a nagyobb mennyiségű könnyezés a nagyobb érzelmi izgalomhoz kapcsolódik, és a mostani eredmények arra utalnak, hogy a kutyáknál is a pozitív érzelmek váltják ki a plusz könnyeket.

Amikor egy másik kísérletben az oxitocin nevű „szeretethormont" (amely szintén olyan érzésekkel van kapcsolatban, mint a bizalom, az empátia és a kapcsolatépítés) tartalmazó oldatot adtak közvetlenül 22 kutya szeméhez, a kutatók azt tapasztalták, hogy több könnycsepp termelődött.

A kutatók következtetése szerint valószínűleg az oxitocinszint emelkedése (mondjuk egy szeretett személy üdvözlése miatt) váltja ki a kutyák extra könnytermelését.

A örömkönnyek felfedezése a kutyák esetében minden bizonnyal forradalmi megállapítás lenne. Más tudósokat azonban nem győzött meg az új kísérlet és annak módszertana.

Míg az ember az egyetlen ismert élőlény, amely egy érzelmi reflex miatt sír, más állatok a szemükben lévő nedvességet a szennyeződések kiöblítésére vagy a látásuk tisztítására használják. Ezért lehetséges, hogy az oxitocin hozzáadása a kutyák szeméhez egyszerűen csak irritált könnyeket eredményezett, nem pedig örömkönnyeket.

Takefumi Kikusui, a japán Azabu Egyetem állatviselkedéskutatója, a tanulmány egyik szerzője nem hiszi, hogy ez a helyzet, mivel a kísérleteiben használt kontrollanyag nem váltott ki több könnyet a kutyákból.

Mégis nyilvánvaló, hogy a szemet tisztító könny és az érzelmi könny között a különbség egy olyan faktor, amelyet nem könnyű mérni. Egyetlen tanulmány pedig aligha elegendő a vita eldöntéséhez.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: Science Alert