Repülőgép fedélzetén képernyővel ellátott ülések

Így választják ki a légitársaságok a repülőn nézhető filmeket

A fedélzeti szórakoztatás nagy beruházás a nagy légitársaságok számára.


A légitársaságok nem ám random módon, hanem gondosan válogatják össze azokat a filmeket és tévéműsorokat, amelyeket az utasok a járatokon nézhetnek a hosszabb utazások során.

Ekrem Dimbiloglu, a Delta Air Lines fedélzeti szórakoztatásért és összeköttetésért felelős ügyvezető igazgatója a Business Insidernek elmondta, hogy a légitársaság az elmúlt évtizedben 1 milliárd dollárt fektetett az utasok szórakoztatásába.

A Delta és versenytársai hollywoodi stúdiókkal dolgoznak együtt a kasszasikerek és indie filmek biztosítása érdekében.

Dimbiloglu elmondta, hogy a Delta Studio tartalmi csapata elemzi a felhasználási adatokat és saját kutatásainkat a pénztárak teljesítményéről, az iparági trendekről és a rejtett gyöngyszemekről.

Mark Muren, a United Airlines termékekért, identitásért és hűségért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a stúdiók az év vége felé keresik fel a csapatát, hogy megvitassák a következő évre felvehető címeket.

Az egyik ilyen, mind a United, mind a Delta utasainak vetített gyöngyszem az Indiana Jones és a sors tárcsája volt idén.

A légitársaságoknak változatos ügyfélkört kell kiszolgálniuk, a különböző generációk, kultúrák és egyebek tekintetében, így több szempontot is figyelembe vesznek a filmes tartalmak kiválasztásakor.

Dimbiloglu-ék tapasztalata például az, hogy az üzleti utazók az élő televíziós közvetítéseket és a mesterkurzus-kínálatukat preferálják leginkább.

Mariya Stoyanova, a JetBlue légitársaság termékfejlesztési igazgatója elmondta, hogy csapata olyan újdonságokat keres, mint a Barbie és a Super Mario Bros.: A film, de olyan lasszikusok is szerepelnek a kínálatukban, mint a Jóbarátok és az Office című sorozat.

A JetBlue csapatának tartalomstratégiai stábtagja felelős azért, hogy minden hónapban elemezze a trendi, népszerű filmes és televíziós tartalmakat. A légitársaság a nyáron kötött megállapodást a Peacock streaming platformmal, hogy exkluzív tartalmakat biztosítson az ügyfeleknek.

Ahhoz, hogy naprakészek maradjanak, a légitársaságoknak a népszerűségük függvényében rendszeresen el kell távolítaniuk és át kell helyezniük a címeket. A Deltánál ez hat-tizenkét havonta történik, havonta új tartalommal, míg a JetBlue-nál a címek körülbelül négy-tíz hónapig tartanak.

A United igyekszik minden utasának megfelelő tartalmakat találni, és elkerüli azokat a a filmeket, amelyek kevésbé élvezhetővé teszik a repülés élményét. Ilyenek a katasztrófafilmek, mint például a 2006-os Kígyók a fedélzeten.

A United járatain 2023-ban a legnézettebb filmek a John Wick: 4. felvonás és a The Last of Us voltak.

Nyitókép: Shutterstock