egy nő a macskájához bújik szeretettel

Így fejezed ki a macskádnak, hogy szereted, hogy meg is értse

Ha van macskád, valószínűleg tudod, hogy nem mindig van kedvük ahhoz, hogy puszilgassuk, ölelgessük vagy hasonló módon imádjuk őket. De ha nem szeretnek ölelkezni, akkor miért olyan átkozottul bújósak?


Minden macska más-más temperamentummal rendelkezik a korától, a szociális neveltetésétől és a genetikától függően, de egy dolog mindenütt egységes: ahhoz, hogy kiérdemeljük a kiváltságot, hogy együtt lógjunk pimasz szőrös kedvencünkkel, tiszteletben kell tartanunk a határaikat.

Hogyan fejezzük ki ehhez a szeretetünket az ő nyelvükön? Elterjedt, hogy ha lassan pislogunk egy macskára, az azt jelzi, hogy szeretjük őket, és hogy biztonságban vannak velünk. És ha lassan vissza is pislognak, az azt jelenti, hogy az érzés kölcsönös.

​De vajon igaz ez?

Mikel Delgado macskaviselkedés-szakértő és tudós megerősíti a híresztelést:

Ez nem mítosz, ez tudomány. A lassú pislogás mögött kutatások állnak, amelyek azt sugallják, hogy a macskák viszonzásul szintén lassan pislognak, és úgy tűnik, pozitívan reagálnak rá.
egy f\u00e9rfi az \u00f6l\u00e9ben tart egy lehunyt szem\u0171 macsk\u00e1t

Fotó: Unsplash

Bár ez a koncepció szinte természetfeletti kommunikációnak tűnhet, Delgado elmagyarázta, hogy ez a cselekvés egy ősi jelzés a macskák számára, hogy „barátságosak vagyunk". A rájuk bámulás vagy a tekintetük tartása fenyegetésként értelmezhető számukra, a lassú pislogás pedig azt jelzi, hogy nem jelentünk fenyegetést, hogy békével érkeztünk.

Delgado úgy véli, hogy bár a macskák az gazdijukra egyfajta szülői figuraként tekinthetnek, valószínűleg nem tévesztenek össze minket más macskákkal. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy pozitívan asszociált macskás viselkedést – felfelé mutató farkat, arcba bújást vagy a hírhedt lassú pislogást – mutatnak felénk.

A macskák egymás között is némi félrenézéssel és szemlehunyással igyekeznek eloszlatni a konfliktust. Így teljesen logikus, hogy velünk is ezt tennék

– tette hozzá Delgado.

Forrás: HuffPost

Nyitókép: Shutterstock