egy fiatal nő egy kiscicával az ágyon

A macskatartás és a skizofrénia összefüggését támasztja alá egy friss kutatás

Egy új áttekintés szerint a macskatartás megduplázhatja a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kockázatát.


Ausztrál kutatók 17, az elmúlt 44 évben megjelent tanulmányt elemeztek, amelyek 11 országból, köztük az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból származnak – írja a Science Alert.

Összefüggést találtunk a tág értelemben vett macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kialakulásának megnövekedett esélye között

− írja John McGrath pszichiáter és kutatótársai, a Queensland Centre for Mental Health Research munkatársai.

Ezt az elképzelést, hogy a macskatartás összefüggésbe hozható a skizofrénia kockázatával, egy 1995-ös tanulmányban vetették fel először, és a Toxoplasma gondii nevű parazitának való kitettséget javasolták okként. Az eddigi kutatások azonban vegyes következtetéseket vontak le.

A tanulmányok azt találták, hogy ha valaki gyermekkorában macskák közelében volt, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki skizofrénia; azonban nem minden tanulmány talált összefüggést.

Egyesek a macskáknak való kitettséget a skizofréniával kapcsolatos vonásokat mérő skálák és a pszichotikus jellegű élmények magasabb pontszámával is összefüggésbe hozzák, de más tanulmányok nem mutatják ki ezt az összefüggést. Ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk, McGrath és csapata szerint szükség van az összes ilyen témájú kutatás alapos áttekintésére és elemzésére.

A T. gondii egy többnyire ártalmatlan parazita, amely a nem megfelelően átsütött hús vagy a szennyezett víz útján terjedhet. A fertőzött macska harapása vagy ürüléke átviheti a T. gondii-t. Becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 40 millió ember lehet fertőzött, általában tünetmentesen.

egy cirmos macsk\u00e1t simogat egy k\u00e9z

Fotó: Getty Images

A T. gondii a testünkbe kerülve beszivároghat a központi idegrendszerbe, és befolyásolhatja a neurotranszmittereket. A parazitát összefüggésbe hozták a személyiségváltozással, a pszichotikus tünetek megjelenésével és egyes neurológiai rendellenességekkel, köztük a skizofréniával. A kapcsolat azonban nem bizonyítja, hogy a T. gondii okozza ezeket a változásokat, vagy hogy a parazita a macskától került át az emberre.

A 17 tanulmányt vizsgáló új elemzés „szignifikáns pozitív összefüggést talált a tágan értelmezett macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek fokozott kockázata között". Ahogy a kutatók írják, „a macskáknak kitett egyéneknél körülbelül kétszer nagyobb volt a skizofrénia kialakulásának esélye”.

Azonban van néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni. A 17 tanulmányból 15 eset-kontroll vizsgálat volt, mely nem tudja bizonyítani az ok-okozati összefüggést. Továbbá a vizsgált tanulmányok egy része alacsony minőségű volt a szerzők szerint.

A kutatók egyetértenek abban, hogy jobb és szélesebb körű kutatásokra van szükség, mielőtt határozott értelmezéseket tehetnénk, de ahogy írják, „áttekintésük alátámasztja a macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek közötti összefüggést".

Nyitókép: Getty Images