Szülők két gyermekükkel a szabadban

Szépek a szüleid? Több pénzt kereshetsz emiatt

Úgy tűnik, a jó génekkel még több előny jár, mint gondoltuk.

A National Bureau of Economic Research nevű magán nonprofit gazdasági kutatóintézet új, hivatalosan még nem publikált tanulmánya egyedülálló elméletet elemzett: ha létezik kapcsolat a vonzerő és a karrier sikeressége között, akkor mit jelent, ha valakinek a szülei jóképűek voltak?

A tanulmány szerzői, Daniel Hamermesh és Anwen Zhang olyan, az Egyesült Államokból és Kínából származó adatokat vizsgáltak meg, amelyek a szülők külső megjelenésének harmadik fél általi megítélését állították szembe utódaik keresetével, beleértve egy 1957-ben kezdődött longitudinális vizsgálatot, amely egy wisconsini középiskola végzőseit követte (és akiknek évkönyvi fotóit később független megfigyelők véleményezték).

Következtetésük szerint aszülők fizikai megjelenésében mutatkozó különbség egy szórása korrelált gyermekük jövedelmének 0,05-ös eltérésével, ami körülbelül évi 2300 dollárt (kb. 800 ezer forint) tett ki. Egy munkával töltött élet alatt ez több mint 100 000 dollár (kb. 36 millió forint) többletbevételt jelenthet.

Az eredménynek két lehetséges oka van. Az első, természetesen az, hogy a hagyományosan vonzó emberek génjei gyakran hagyományosan vonzó utódokat eredményeznek, akik így megismerik a fizikai szépség pozitív előnyeit a jövedelem és a munkalehetőségek tekintetében.

A másik ok szerint jó kinézetű párok ugyanilyen pozitív fogadtatásban részesülhettek a szépségideáloknak való megfelelésből, vagyis több pénzt kerestek, és valószínűleg ezeket a készségeket vagy stratégiákat ültették át gyermekeikbe. Van egy közvetlenebb módszer is: Mivel ezek a szülők többet kerestek, több pénzt hagyhatnak a gyerekeikre, amikor szépaégük vagy jó kinézetük elhalványulóban van már.

„A jóképű szülők több pénzt keresnek. A kinézet pénzre gyakorolt hatását számtalanszor kimutatták már. A szépségük hatással van a jövedelmükre, és ezt a jövedelemszerző képességet továbbadják a gyerekeiknek”

– mondta Hamermesh a CBS Newsnak.

A tanulmány szeezője arra is rámutatott, hogy a hatás fordítva is jelentkezhet. Ha a szülők átlagon aluli megjelenésűek, akkor gyermekük több ezer dolárral kevesebbet kereshet, mint akinek átlagos megjelenésű felmenői vannak.

A szépség és a jövedelem közötti kapcsolat rendszeresen erősnek bizonyult. A The Review of Economics and Statistics című szaklapban közzétett 2015-ös kohorszvizsgálat összefüggést talált a fotogén középiskolai évkönyvben szereplő férfiak és a későbbi életükben magasabb jövedelem között.

Bár nem olyan erősen vizsgálják, mint az ageizmust, a szexizmust vagy a rasszizmust, ez az úgynevezett beauty bias vagy lookism azt jelentheti, hogy a fizikailag vonzó jelentkezők gyakrabban kerülnek interjúra, felvételre és előléptetésre, mint egyszerűbb megjelenésű társaik.

Ez az egyik olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia (AI) képes lehet megszüntetni az emberi előítéleteket és kiegyenlíteni a játékteret. Egy számítógép számára minden ember és szüleik nagyjából ugyanúgy néznek ki.

Hamermesh egy korábban már javasolt lehetséges megoldása erre a folyamatos oktatás. Minden egyes évnyi továbbtanulás akár 10 százalékos jövedelemnövekedést is jelenthet.

(Mentalfloss)

Nyitókép: Shutterstock