Marie Antoinette gyémánt karkötői

2,5 milliárd forintért keltek el Mária Antónia gyémánt karkötői

A becsült ár többszöröséért, 7,46 millió svájci frankért (2,5 milliárd forint) kelt el Mária Antónia, az utolsó francia királyné két gyémánt karkötője a Christie's aukcióján kedden Genfben.

A Mária Antónia (Marie Antoinette)karkötői felirattal ellátott kék bársony dobozban eladásra kínált két karkötő három-három sor gyémántból – összesen 112 darabból – és egy nagy csatból áll. Az ékszerek a Christie's közlése szerint egy európai királyi család tulajdonában voltak, és előzetesen 2-4 millió svájci frankra becsülték a leütési árat. A karkötők első alkalommal kerültek árverésre.

Az aukciósház számított a gyűjtők és az ékszerrajongók, köztük főleg az ázsiaiak nagy érdeklődésére, mert ritkaságnak számítanak árverésen a 200 éves történelemmel rendelkező ékszerek.

Mária Antónia volt az utolsó francia királyné a forradalom előtt, 1793-ban 37 évesen fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is.

A Tuileriákban fogságban tartott királyné még levelet írt, melyben közölte, hogy megőrzésre egy ékszerekkel teli faládát küld, az ékszereket lánya, Mária Terézia Ausztriában kapta meg.

Szintén árverésre került, de eladatlan maradt egy art deco stílusú rubint és gyémánt karperec, amelyet Eduárd windsori herceg (1894-1972) készíttetett a Cartier-nál amerikai felesége, Wallis Simpson számára első házassági évfordulójukra. A herceg lemondott a brit trónról, hogy feleségül vehesse elvált szerelmét.

A néhai windsori hercegné karperecét 1-2 millió frankos áron remélték eladni.