Fiatal nő vért ad egy kórházban

A nők még mindig alulreprezentáltak számos klinikai vizsgálatban

Annak érdekében, hogy mindenféle beteg olyan gyógyszerekhez és eszközökhöz jusson, amelyek biztonságosak és hatékonyak a számukra, képviseletre van szükségük a klinikai vizsgálatokban, de egy új tanulmány szerint a nők képviselete a kulcsfontosságú betegségterületeken továbbra is elmarad.

A bostoni Brigham and Women's Hospital (BWH) kutatói megvizsgálták a nők részvételét a felnőttkori szív- és érrendszeri, pszichiátriai és rákos klinikai vizsgálatokban, és megállapították, hogy a beiratkozott nők aránya nem tükrözi a betegségben érintett nők arányát, számol be róla a Medical Xpress.

„Bár összességében javulás tapasztalható a nők klinikai vizsgálatokban való részvétele terén, még mindig alulreprezentáltak azokban a vizsgálatokban, amelyekben jogosan lenne a helyük. Annak biztosítása érdekében, hogy a klinikai kutatások eredményei a betegség által érintett összes egyén javát szolgálják, a klinikai vizsgálatok populációinak jobban meg kell felelniük a betegség által érintett népesség demográfiai jellemzőinek”

– írja a tanulmány társszerzője, Dr. Primavera Spagnolo, a BWH Connors Center for Women's Health and Gender Biology munkatársa a kórház közleményében.

A tanulmányhoz a kutatócsoport a ClinicalTrials.gov, a magán- és állami klinikai kutatásokat tartalmazó adatbázis adatait elemezte a 2016 és 2019 közötti négy évre vonatkozóan. A kutatók felmérték a beiratkozott nők átlagos számát a megadott betegségterületeken és kísérletenként.

A több mint 302 000 résztvevővel végzett 1433 vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy a résztvevők mintegy 41%-a nő volt. Ezt tovább bontva a kutatók megállapították, hogy míg a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegek 49%-a nő, addig a vizsgálatokban résztvevők alig 42%-a volt nő. Hasonlóképpen, míg a rákbetegek 51%-a nő, a klinikai vizsgálatokban résztvevőknek csak 41%-a volt az.

A szakadék különösen a pszichiátriai klinikai vizsgálatokban volt szembetűnő, ahol a vizsgálatban résztvevők mintegy 42%-a volt nő, míg a pszichiátriai betegek 60%-a.

„A tanulmány megtervezésekor úgy döntöttünk, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákot és a pszichiátriai betegségeket vizsgáljuk, mivel az első kettő a nők körében a halálozás vezető oka, az utóbbi pedig világszerte a nők elsődleges fogyatékossága. Megrendültünk, hogy a nők még mindig alulreprezentáltak a klinikai vizsgálatokban, ami fontos akadályt jelent a férfiak és nők közötti különbségek feltárásában a gyógyszerek és eszközök [biztonságossága és hatékonysága] tekintetében”

– fogalmazott Spagnolo.

Az eredményeket a Contemporary Clinical Trials című folyóirat nemrég megjelentetett különszámában tették közzé, amelyet a nők egészségének szenteltek.

„A női résztvevők számának növekedése a klinikai vizsgálatokban mindenképpen ígéretes, de a munkánk még nem teljes. Egyszerűen nem pihenhetünk. Annak érdekében, hogy betegeinket megfelelően ellássuk, és a gyógyszerek, valamint az eszközök valóban biztonságosak és hatékonyak legyenek, továbbra is nyomon kell követnünk a nők klinikai vizsgálatokban való képviseletét betegségterületenként, és ami még fontosabb, olyan beavatkozásokat és megközelítéseket kell kidolgoznunk, amelyek biztosítják a nők sokszínű csoportjának bevonását a klinikai kutatásokba”

– zárja sorait Spagnolo.

Nyitókép: Shutterstock