Hatalmas tömeg a siófoki Aranyparton a Balatonon

Idén sem lesz olcsó a balatoni nyaralás

Egy friss jelentés kimutatta, hogy a balatoni vendéglátóhelyek árai mérsékelten emelkedni fognak a főszezonra.

A badacsonytomaji strandon egy babgulyás 2390 forintba, egy harcsapaprikás túrós csuszával pedig 2990 forintba kerül jelenleg, de a főszezonban már magasabb árakkal kell valószínűleg számolnunk, írja a Haszon a RTL híre alapján. Egyes helyi vendéglátók az előszezonban a tavalyi árakat alkalmazzák, de a főszezonban nagyjából 10 százalékos áremelést terveznek.

Gyenesdiáson egy gombóc fagylalt 600 forint, ez 50 forinttal drágább a tavalyi árhoz képest. Egy helyi vállalkozó szerint ez az áremelkedés oka az alapanyagok árának növekedése – a csokoládé például világpiaci ára 30-35 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

A Vendéglátók Ipartestülete szerint országosan is hasonló, átlagosan 8-10 százalékos áremelkedés várható a vendéglátóhelyeken, de a vendéglátósok figyelnek arra, hogy az ne legyen elfogadhatatlan a vendégeiknek.

A lap azt írja, hogy 2022 nyara óta egyre több az eladó balatoni ingatlan, de ezzel párhuzamosan az árak egy helyben állnak, annak ellenére, hogy a régióban több ingatlanfejlesztés is indult az említett időszakban.

„Növeli a likviditást a térségben, ha rosszra fordul a gazdasági vagy épp a finanszírozási helyzet. Ekkor a legtöbben a második otthonukat dobják piacra az elsődleges helyett. Jellemzően a befektetésre vett ingatlanokon realizálják az addig felhalmozódott értéknövekményt”

fogalmazott néhány héttel ezelőtt Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy az északi és a déli parton is 10-20 százalékkal bővült a kínálat, az elmúlt egy évben pedig az árak is csökkentek reálértelemben véve – a déli parton nominális értelemben is.

Balogh elmondta, hogy adataik szerint a kereslet 13 százalékkal bővült a balatoni ingatlanpiacon 2024 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest, tavaly ilyenkor azonban 40 százalékos visszaesést mértek éves alapon.

Nyitókép: Shutterstock