olasz pizzéria

Olaszországban nyaralsz? Így tudod megkülönböztetni a helyi éttermeket

Olaszországi utazást tervezel? De azt tudod-e, mi a különbség egy osteria és egy trattoria között? Na és mi a helyzet az enotecával? A ristorante csak éttermet jelent? Az országot járva számos különböző típusú vendéglátóhelyet fedezhetsz fel, és a köztük lévő különbségek nem mindig egyértelműek.


Egy Rómában élő szerző, Laura Itzkowitz árult el egy-két dolgot a különböző olasz éttermek között lévő különbségekről. Ennek ellenére a különböző olasz éttermek közötti határok gyakran elmosódnak. Régebben egyértelmű volt a hierarchia: az osteria volt a legspártaibb, a ristorante pedig a legelegánsabb és legdrágább étterem. Manapság azonban előfordulhat, hogy egy osteriában többet kell fizetni, mint egy ristorantéban. Olvass tovább a részletekért!

​Osteria

Történelmileg az osteria egy sallangmentes létesítmény volt, ahová az emberek italozni jártak. Az eredeti osteriák egészen a Római Birodalomig nyúlnak vissza. Ha elmegyünk Ostia Anticába vagy Pompejibe, ott megtaláljuk a korszak osteriáit, melyek olyanok voltak, mint a panziók, ahol az étkező felett kiadó szobák voltak, és az emberek zenét hallgathattak. Régen az osteriáknak nem feltétlenül volt konyhájuk, így az emberek akár saját maguk is hozhattak magukkal ételt.

Idővel azonban az osteria fogalma átalakult. A három Michelin-csillagos Osteria Francescana például a múlt egyszerű éttermeire utalva vette át a kifejezést.

​Trattoria

Trattoria

Fotó: Unsplash

Ha az osteria a leglazább, a ristorante pedig a legelegánsabb étteremtípus, akkor a trattoria valahol középen helyezkedik el. Treccani olasz enciklopédiája szerint a trattoria általában szerényebb, mint a ristorante, és mindig önálló (azaz nem kapcsolódik szállodához, vasútállomáshoz, hajóhoz stb.). Általában hagyományos helyi ételek klasszikus változatait kínálják szerény áron, kötetlen, gyakran családi környezetben felszolgálva.

​Ristorante

Amikor az olaszok arról beszélnek, hogy egy risztrettóba mennek, egy olyan helyre számítanak, ahol fehér terítő van, magasabbak az árak és igényes kiszolgálás, beleértve a sommelier jelenlétét, aki segít kiválasztani az ételhez illő bort. Régebben volt egyfajta showelem is, ami még mindig megtalálható néhány helyen, például a bolognai Ristorante Diana történelmi éttermében, ahol fehér zakós pincérek ezüst tálalóedényből szolgálják fel a tortellini in brodo-t.

A római Michelin-csillagos Ristorante All'Oro-ban a koncepció és a tálalás sokkal modernebb, de a hagyományos ételek kreatív változatai mellett még mindig van színházi elem.

​Enoteca

Az enoteca egy borbár, de jelentése széles skálán mozoghat az egyszerű lyuk helyektől kezdve a borok széles választékával és esetleg némi nassolnivalóval, egészen az elegáns, jól átgondolt étlappal rendelkező létesítményekig.

Az olaszok gyakran beugranak egy enotecába egy italra, mielőtt vacsorázni mennének egy osteriába vagy trattoriába.

​Bár

Talán meglepődsz, ha az olaszok egy bárba hívnak reggelizni, de Olaszországban a „bár” kifejezésnek nem ugyanaz a jelentése, mint nálunk. Itt a bárok jellemzően reggeltől estig nyitva vannak, és csak közvetlenül vacsoraidő előtt zárnak, és az alkoholos italok mellett kávét is felszolgálnak. Valójában ugyanabba a bárba mehetsz reggel egy cappuccinóra és egy cornettóra, ebédre egy gyors szendvicsre, este pedig egy Aperol spritzre.

​Caffè

Caff\u00e9

Fotó: Unsplash

Ahogy az várható volt, egy caffè vagy caffeteria a kávéra összpontosít. Manapság ezeket a helyeket egyre inkább felváltják a bárok, de még mindig találhatunk néhány hagyományos kávézót, mint például a Tazza d'Oro és a Caffè Sant'Eustachio Rómában, a Caffè Florian Velencében és a Gran Caffè Gambrinus Nápolyban. Ezek a létesítmények gyakran saját kávébabokat és eszpresszó-keverékeket pörkölnek és árulnak.

​Tavola Calda

Ha valaha is azon kapod magad, hogy éhes vagy, miközben Olaszországban bolyongsz az étkezési idők között (amikor az ülő éttermek zárva vannak), érdemes felkeresned egy tavola caldát. A kifejezés szó szerinti fordításban „meleg asztalt” jelent, de ez valójában egy kávézó jellegű hely, ahol a pultnál kész ételekből választhatsz. A bárokkal ellentétben, ahol általában csak szendvicseket és süteményeket kínálnak, a tavola calda különféle meleg ételeket szolgál fel, többek között tésztát, rizst, húst, halat és zöldséget.

​Friggitoria

A friggitoria olyan sült ételekre specializálódott, mint a supplì (római sült rizsgolyók) és az arancini (szicíliai sült rizsgolyók).

Az olaszok egyetértenek abban, hogy a friggitoria Nápolyból, a sült krumpli hazájából származik − de egész Olaszországban megtalálhatók. Olyan ételeket kínálnak, mint a supplì, filetti di baccalà (rántott sült tőkehal), fiori di zucca (rántott sült cukkinivirágok mozzarellával és szardellával töltve), krokettek, mozzarelline (sült mozzarellagolyók) és olive ascolane (sült olajbogyó hússal töltve).

​Forno

Az olasz nyelvben két különböző szó létezik, amely a pékségre utal. A forno (szó szerint kemencét jelent) jellemzően kenyérrel foglalkozik, bár készíthet kekszet vagy tortát is. A római Antico Forno Roscioliban az emberek sorban állnak a kenyérért és a pizzáért, bár árulnak néhány édes finomságot is, köztük karácsonyra panettone-t.

​Pasticceria

A pasticceria olyan pékség, amely az édességekre összpontosít.

Ide járnak az olaszok süteményeket és péksüteményeket vásárolni.

Ha például meg szeretnél kóstolni egy igazi maritozzót (egy félbevágott, tejszínhabbal töltött édes zsemlét) Rómában, akkor a Pasticceria Regoliba menj, ahol gyümölcstortákat, krémtortákat és más süteményeket is árulnak!

Forrás: Travelandleisure

Nyitókép: Unsplash