Egy pók hálója eső után

Virtuális valóságban élhetjük át, mit éreznek a pókok a hálójukban

Egy kutatócsoport az elmúlt években a pókhálók rezgéseit hangokba ültette át, ezáltal egy nagyon különleges zenét hoztak létre. Miután hallás útján már az emberek is megérthették az egyedülálló jeleket, eljött az idő, hogy a technológia eredményét láthatóvá is tegyék a virtuális térben.

A pókok életük során sokkal jobban támaszkodnak a tapintásukra, mint a látásukra és a hallásukra, éppen ezért borítják apró érzékelőszálak a lábaikat. A hálók sokasága arra szolgál, hogy a rezgésekből pontosan meg tudják állapítani, hogy mi történik a területükön. Mást érzékelnek, amikor egy idegen pók sétál a hálójukba, és teljesen különbözőt a szél erősebb fújásakor is.

„A pók rezgő húrok környezetében él. Nem látnak túl jól, ezért a világukat rezgéseken keresztül érzékelik, amelyeknek különböző frekvenciájuk van"

— magyarázta Markus Buehler, az MIT mérnöke.

Éppen ezt a vibrálást alakította át néhány évvel ezelőtt egy kutatócsoport Tomás Saraceno művésszel együttműködve, és zeneművet alkottak a pókhálók mozgása alapján. A felfedezést idén továbbfejlesztették, és áthelyezték a digitális térbe, mely segítségével az emberek átélhetik, milyen is lehet a pókok szemén — vagyis lábain — keresztül látni a világot.

A tanulmány kezdetén a tudósok egy cyrtophora citricola fajtájú pók munkáját vették alapul, melyet egy kis terráriumba zártak, majd megvárták, míg a hálója egy 3D-s modellként elemezhető lett. Mindezek után zenévé alakították a megfigyelt rezgéseket úgy, hogy eltérő hangfrekvenciákat rendeltek a szálakhoz.

Ez a játékos kutatás arra szolgált, hogy testközelbe helyezzék a pókok különleges életét, ezáltal az emberek könnyebben megérthetik a sajátos térérzékelésüket és kommunikációjukat. Mindemellett a tudósok ezek után tovább szeretnék fejleszteni ezt az úttörő technológiát, hogy a jövőben célzott, konkrét információkat adjanak át a pókoknak.

„Most megpróbálunk szintetikus jeleket generálni, hogy alapvetően a pók nyelvén beszéljünk. Ha bizonyos ritmus- vagy rezgésmintáknak tesszük ki őket, befolyásolhatjuk-e, hogy mit csinálnak, és elkezdhetünk-e kommunikálni velük. Ezek igazán izgalmas ötletek"

— olvashatjuk a csapat véleményét a jövőbeli terveikről a ScienceAlert cikkében.


Nyitókép: Unsplash/George Rosema