egy fiatal nő áll a repülőtéren a járatára várva

Nem éri meg a trükközés: az 5 leggyakoribb baki, amit repüléskor elkövethetsz

Kevés tapasztaltabb és tudatosabb utazó van, mint egy utazási riporter.


Az Insider utazási riportere, Marielle Descalsota fapados légitársaságokkal és ötcsillagos légitársaságokkal egyaránt repül. Elmondása szerint sokszor tapasztalja, hogy az utasok szükségtelenül kellemetlen élményeket okoznak maguknak az út során, pedig a szabályok és az előírások azt a célt szolgálják, hogy ezeket elkerüljük. Íme az öt leggyakoribb hiba, amit utasként elkövethetsz repülés közben. Jobb, ha ezeket mellőzöd legközelebb, mindenki érdekében!

​1. Megpróbálsz trükközni túlsúlyos poggyásszal, és pótdíjat kell fizetned

A legtöbb légitársaságnak szigorú szabályzata van a túlsúlyos csomagokkal kapcsolatban. Ahogy Descalsota meséli:

Februárban a vietnami fapados légitársasággal, a VietJet Airrel utaztam Tajvanról Vietnamba, és végül majdnem 100 dollárt fizettem a plusz poggyászért. Ha előre megvásároltam volna, kevesebb mint 50 dollárba került volna.

Az is fontos, hogy a kézipoggyászod beférjen a fej feletti rekeszekbe, és ne legyen túlméretezett, mert előfordulhat, hogy fel kell adnod, még akkor is, ha nem túlsúlyos. A feladott poggyászdíj előzetes kifizetése kezdetben költségesnek tűnhet, de segít elkerülni, hogy az utolsó pillanatban a gatyád is rámenjen az utazásra.

​2. Kényelmetlen lábbelit viselsz, ami nehezíti a járást

Nyaraláskor gyakran választunk divatos lábbelit − beleértve a szandált és a magassarkút is. Pedig nem ez a legokosabb választás, különösen, ha fapados légitársaságokkal repülsz. Csomagokkal végigsétálni a repülőtéren egy bőr tűsarkóban például sokkal kényelmetlenebb, mint tornacipőben. A díszes lábbeliket tartogasd inkább a városnézésre vagy a vacsorázásra, és maradj a kényelmesebb opcióknál, ha utazásról van szó.

​3. Túl sok kiegészítőt viselsz, és feltartod a sort a biztonsági ellenőrzésnél

sorban \u00e1ll\u00f3 utasok a rep\u00fcl\u0151t\u00e9ren

Fotó: Shutterstock

A repülőtéri biztonsági ellenőrzésen való átjutás az egyik legstresszesebb része a repülésnek. Itt a csomagjaink tartalmát aprólékos vizsgálatnak vetik alá. Az utasoknak át kell haladniuk egy fémdetektoron, amely olyan gyakori fémeket keres, mint az acél és a sárgaréz. Az ékszerek és az övek gyakran készülnek ilyen fémekből, ezért ezeket le kell venni, amikor áthaladsz a fémdetektoron. Kerüld el a sor feltartását, és mondj le a kiegészítők viseléséről!

​4. Nem tartod be az irányelveket, amikor folyadékok kézipoggyászban történő szállításáról van szó

A repülőtéri biztonságiak rendkívül szigorúan kezelik, hogy mennyi folyadékot − például sampont és parfümöt − vihetsz magaddal a kézipoggyászodban. Minden folyadékot 100 milliliteres tartályban kell tárolni, az ennél nagyobb méretű folyadékokat pedig a feladott táskában kell tárolni. Szóval csak olyan tartályokat használj, amelyeken egyértelműen 100 ml van feltüntetve, és tedd őket egy átlátszó zacskóba a biztonsági ellenőrzéshez.

​5. A megadott időpontnál később érkezel a repülőtérre

Sok repülőtér azt tanácsolja az utasoknak, hogy legalább három órával a tervezett indulási idő előtt érkezzenek meg − és nem véletlenül. Előfordul, hogy problémák lépnek fel a check-in pultoknál és a biztonsági ellenőrzéseknél, így több időre van szükség ahhoz, hogy eljuss a kapuhoz. Számolj a forgalommal is − különösen, ha forgalmas repülőtérről repülsz!

Nyitókép: Shutterstock