síelő fordul egyet a napfényes sípályán

Ezeket a közeli sípályákat érdemes most célba venni

Visszatért a havazás az európai síközpontokba, mi pedig összeszedtük, hol érdemes csúszni.Észak-Európa a múlt héten mélyfagyba került, Svédország egyes részein a hőmérséklet majdnem -43 Celsius-fokig süllyedt. A sarkvidéki szél ezen a héten délre is leereszkedett, és az enyhe december után a francia Alpokban is örömet szerzett a síelőknek. Több mint egy méteres porhó hullott a Chamonix-i, Les Gets-i és Morzine-i síközpontokban.

De máshol is kedvezett az időjárás a síelőknek: az olaszországi lejtőkön körülbelül 50 cm hó hullott, Ausztriában és Svájcban pedig 30 cm hó esett.

Az eltolódás összhangban van a korábbi El Niño-évekre vonatkozó előrejelzésekkel, amelyek szerint az európai telek általában enyhén és csapadékosan kezdődnek, majd január és március között hidegebbé és szárazabbá válnak. Ez évek óta az egyik legjobb síszezont hozhatja idén. Üdvözlendő változás ez az európai síközpontok számára, amelyek az elmúlt években a globális felmelegedés okozta hóhiánnyal küszködtek.

Mutatjuk, hova érdemes kiruccanni a következő hónapokban.

​Irány Ausztria!

St Anton am Arlberg s\u00edp\u00e1ly\u00e1ja

Fotó: Getty Images

Ausztriában legalább 50 síterepen várható havazás ezen a héten, ez több mint 150 százalékkal haladja meg a normális szintet. Ausztria magasan fekvő üdülőhelyein garantáltak a jók síelési feltételek. St Anton am Arlberg a tiroli Alpokban és Stuben am Arlberg Vorarlbergben jelenleg helyenként több mint három méteres hótakaróval rendelkezik.

​Milyen lesz a januári síelés Franciaországban?

A Pireneusi-félszigeten a hétvégén újra fellendült a síelés, miután a területet decemberben száraz és enyhe időjárás hátráltatta. A francia Alpokban egy méteres hó hullott a régió legjobb síterepein. Courchevelben 140 cm hó hullott az elmúlt 72 órában, míg Val Thorensben 117 cm.

​Jó lesz síelni Olaszországban?

La Thuile

Fotó: Shutterstock

Az Atlanti-óceán északi részéből érkező alacsony légnyomás múlt pénteken hozta el Olaszországnak az „igazi tél" első ízét. Az olasz Alpokban viszonylag alacsony a hó, a hőmérséklet zuhanása várhatóan január 14-ig tart. Érdemes inkább az Aosta-völgyben található La Thuile, az Alpokban található Livigno vagy a Dolomitokban található Val Gardena síterepek felé venni az irányt, ahol ezen a héten több mint fél méteres hó hullhat 1000 méter felett.

​Mi a helyzet a svájci sípályákkal?

A svájci Verbier síközpont három héttel korábban nyitotta meg kapuit, miután novemberben nagy mennyiségű hó esett. Az e heti havazás után néhány üdülőhelyen két méteres vagy annál nagyobb hóvastagsággal számolhatunk, köztük a graubündeni Davos Klostersben, az obwaldeni Melchsee-Fruttban és a szentmoritzi Engadinban. Az olasz határhoz közeli Saas-Fee-ben a hótakaró három méter fölé emelkedett.

Forrás: Euronews

Nyitókép: Getty Images