egy férfi és egy nő beszélgetnek egymás szemébe nézve egy makett felett

A szemkontaktusnak nagyobb jelentősége van, mint gondolnád

Beszélgetés közben a szemünkkel sok plusz információt elárulhatunk magunkról. Szükséges-e azonban a közvetlen szemkontaktus a kommunikáció sikerességéhez, vagy elég, ha csak egymás arcát nézzük? Ennek járt most utána egy kutatócsoport.


Kanadai kutatók azt találták, hogy beszélgető pároknál meglehetősen ritkán fordul elő, hogy mindkét résztvevő egyszerre nézi a partner arcát. Még ritkább volt a közvetlen szemkontaktus, de amikor előfordult, az előre jelezte, hogy a résztvevők a beszélgetés előrehaladtával milyen valószínűséggel követik majd a másik tekintetét.

A kölcsönös nézés az egyik legalapvetőbb nonverbális kommunikációs viselkedés, de nem jól tanulmányozott, részben azért, mert a korábban elérhető mobil szemkövetési technológia korlátozottan mérte a szemmozgást a valós életbeli interakciók során.

Azt találtuk, hogy meglepő módon a közvetlen szemtől-szembe-kapcsolat meglehetősen ritka az interakciók során, de a társas dinamika szempontjából jelentős. Úgy tűnik, hogy az az idő, amíg szemtől-szembe-kapcsolatot veszünk fel, még ha csak néhány másodpercig is, fontos előrejelző tényezője a későbbi társas viselkedésnek

− mondja az első szerző, Florence Mayrand, a kanadai McGill Egyetem kísérleti pszichológusa.

Mayrand és kollégái 15 pár idegen ember szemtől-szembe beszélgetése során vizsgálták a nézési mintákat. A résztvevők 25 nőből és 5 férfiból álltak, és mindannyian 18 és 24 év közöttiek voltak.

egy f\u00e9rfi \u00e9s egy n\u0151 egym\u00e1s szem\u00e9be n\u00e9znek mosolyogva

Fotó: Getty Images

A párok egy kitalált túlélési helyzetben 12 tárgyat rangsoroltak hasznossági sorrendbe, miközben mobil szemkövető szemüveget viseltek, amelynek elülső kamerája rögzítette a látómezőjüket. A kutatók rögzítették, hogy a résztvevők milyen gyakran néztek egymás szájára és szemébe. Egy második tesztben pedig azt mérték, hogy ki-ki hogyan reagált a tekintetével a partner különböző irányokba tekintő arcának képére.

Az interakciók során minden résztvevő többször nézett el, mint közvetlenül a partner arcára. Amikor egymás arcát nézték, akkor többnyire a száj és a szem tájékára néztek, és ritkán kerültek kölcsönös szemkontaktusba. A szemtől-szájig kölcsönös nézelődés volt a leggyakoribb.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a szemkontaktus rendkívül fontos a kommunikációban, ezért ez az eredmény meglepő. A résztvevők az interakció időtartamának mindössze 12 százalékában nézték egyszerre egymás arcát. Még meglepőbb, hogy ezeken az interakciókon belül a résztvevők csak az idő 3,5 százalékában vettek részt kölcsönös szemkontaktusban.

Amikor azonban a párok közvetlenül egymás szemébe néztek, az egyikük nagyobb valószínűséggel követte a partner tekintetét a nyomonkövetési tesztben.

Mayrand és csapata szerint a kölcsönös nézés összekapcsolható a partner tekintetének követésére való hajlamossággal.

A kutatók szerint az, hogy az emberek mennyi időt töltenek egymás szemébe nézve, fontos lehet a köztük lévő társas üzenetek közvetítésében, és a különböző kölcsönös nézési minták hasznosak lehetnek bizonyos üzenetek különböző kombinációkban történő továbbítására.

Forrás: ScienceAlert

Nyitókép: Getty Images