Piros cipzárból készült száj forma rózsaszín háttéren

Az emberek boldogabbak a titkolt problémáik feltárása után

A stigmatizált identitás felfedése összefügg a pszichológiai stressz csökkenésével.

Ha valaki elmondja másoknak, hogy rejtett mentális egészségügyi problémája van, az széles körben pozitív következményekkel jár, derül ki egy kutatásból.

Ugyanez igaz a rejtett rokkantságra vagy más stigmatizált identitásra is.

Azok az emberek, akik felfedték, hogy depresszióval küzdenek, melegek vagy nem nyilvánvaló fizikai egészségügyi problémával küzdenek, nagyobb elégedettségről számoltak be az életükkel kapcsolatban.

A nem látható stigmákat kifejező személyek kevesebb szorongást, nagyobb biztonságot és hosszú távon nagyobb munkahelyi elégedettséget, míg a stigmatizált identitást a munkahelyen kívül feltáró személyek kevesebb pszichológiai stresszt éreztek.

Ugyanez azonban nem volt igaz azokra az emberekre, akiknek a stigmatizált identitása egyértelműen látható volt. Úgy tűnik, van valami különösen káros a rejtett identitásban.

Dr. Eden King, a tanulmány társszerzője szerint az azonnal megfigyelhető identitások másképp működnek, mint a rejtőzködők.

„Ugyanazok a nehéz döntések arról, hogy felfedjük-e az identitást vagy sem – nem is beszélve arról, hogy kinek, hogyan, mikor és hol fedjük fel ezeket az identitásokat – valószínűleg kevésbé központi szerepet játszanak a pszichológiai tapasztalataikban.”

A következtetéseket 65 különböző tanulmány áttekintése alapján vonták le, melyek azt vizsgálták, mi történt, miután az emberek felfedték mások előtt mentális betegségüket, szexuális irányultságukat, terhességüket vagy testi fogyatékosságukat.

Az eredmények szerint a legtöbb ember támogatta a rejtett stigmákat.

Ugyanez a pozitív lökés nem volt tapasztalható a világosan látható identitások esetében.

„Az emberek negatívan reagálnak azokra, akik kifejezik vagy felhívják a figyelmet a mások számára egyértelműen látható stigmákra, például a faji vagy nemi hovatartozásra, mivel ezt egyfajta pártfogásnak vagy az identitással kapcsolatos fokozott büszkeségnek tekinthetik”

– magyarázta King.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock