Las Teresitas strandja a spanyolországi Tenerifén

Sztrájkot terveznek a tömegturizmus miatt egy sziget lakói

A Kanári-szigetek lakói tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlzott turizmus ellen.


Az aktivisták szerint a helyiek kénytelenek autóikban, sőt barlangokban aludni. A kampányolók szerint a látogatók fenntarthatatlan beáramlása tönkreteszi az életet az üdülőhelyen.

Az egyik aktivista csoport Tenerife szigetén éhségsztrájkot tervezett két új szálloda építése miatt. Mások arról számolnak be, hogy a helyiek autókban és barlangokban alszanak az egekbe szökő ingatlanárak miatt.

Éhségsztrájkot terveznek

2023-ban 14,1 millió külföldi látogatót vonzott a szigetcsoport, ami rekordot jelent a szigetcsoport számára.

Tenerifén tüntetők éhségsztrájkot szerveztek a jövő hétre két új szállodafejlesztés miatt. A hatóságok a környezetvédelmi előírások megsértése miatt leállították a Tenerife Puertito de Adeje területén található Hotel La Tejita és Cuna del Alma építését, de az építkezés nemrégiben újraindult.

A Canarias Se Agota aktivistái (Kanári-szigetek elkeltek) április 20-án Tenerifén, Gran Canarián, Lanzarotén és La Palmán is tüntetéseket tervez „A Kanári-szigeteknek van határa” szlogennel.

A Canarias se exhausta (A Kanári-szigetek kimerültek) egy másik kulcsfontosságú csoport, amely a szigetekre kiterjedő tüntetések tervei mögött áll.

„Mi ezeken a szigeteken mindig is nagyon barátságosak voltunk a turistákkal szemben. De mi fenntarthatóbb turizmust akarunk. Tenerife egy kis sziget, korlátozott erőforrásokkal. Az utakat túlterheli a forgalom, hidraulikai vészhelyzet van, és a szállodák tele vannak”

– mondta Ruben Zerpa, a Canaries Sold Out szervezet tagja az i című brit lapnak.

A Kanári-szigetek lakói az autójukban élnek

Zerpa hozzátette, hogy az idegenforgalom miatt a bérleti díjak felmentek, ami sok helyi lakos számára megfizethetetlenné teszi a lakhatást.

„Körülbelül 900 eurót keresek, és a párommal élek, de a bérleti díj 800 euró havonta. Ez Santa Cruz, ami még csak nem is a sziget legdrágább részei közé tartozik”

– mondta az Euronews-nak.

A tiltakozások szervezésében segítő Ivan Cerdena Molina az Olive Press helyi hírportálnak elmondta, hogy a helyiek kénytelenek az autóikban, sőt, barlangokban aludni, mivel a turisztikai szolgáltatók egyre több lakást vesznek el.

Semmi bajunk az egyes turistákkal, de az iparág egyre csak növekszik és növekszik, és annyi erőforrást használ fel, hogy a sziget nem tud megbirkózni vele. Az Airbnb és a Booking.com olyan, mint egy rákos daganat, amely apránként felemészti a szigetet

Egy helyi szervezet szerint a szigetek társadalmi és környezeti szempontból összeomlanak a tömegturizmus nyomása alatt. Az Ecologists in Action jelentésében rámutat, hogy a helyi lakosság közel 34 százalékát, közel 800 000 embert fenyeget szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye, ráadásul a turistaáradat miatt extra nyomás nehezedik az egészségügyi szolgáltatásokra, a hulladékgazdálkodásra, a vízellátásra és a biológiai sokféleségre is.

A lakosok hamis, „túlzsúfoltság miatt zárva” plakátokat és matricákat helyeztek ki annak érdekében, hogy megpróbálják elriasztani a turistákat bizonyos túlzsúfolt helyeken.

A múlt hónapban Lanzarote szigetén „Belépni tilos” táblák jelentek meg, egyes területeket pedig leláncoltak.

„Itt az ideje, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel bojkottáljuk azt a turisztikai tevékenységet, amely kiűz minket a saját földünkről”

– írták az aktivisták a közösségi médiában.Más népszerű látványosságok közelében turizmusellenes graffitik jelentek meg „Az én nyomorúságom a te paradicsomod” és „Tourist go home” felirattal.

Nyitókép: Profimedia