Feldíszített karácsonyfa

Óriási kockázatot jelent, ha megtartod a fát az ünnepek után

Ne kövesd el ezt a hibát az élő fával az ünnepek után.


Sokan nehezen szabadulnak meg az élő karácsonyfától, hiszen az olyan gyönyörű és mennyit bajlódtunk a feldíszítésével. Az ünnepek utáni megtartásával azonban komoly gondokat is okozhatunk. De mikor kell megszabadulni a fától, van-e erre tökéletes időpont?

A szakértők szerint a válasz igen, van jó időpont a fa lebontására. Bár lehet, hogy az újévre s szeretnénk megőrizni a szépségét és a ragyogását, de van egy fontos ok, ami miatt jobban tesszük, ha lebontjuk az ünnepek után.

Jill Sidebottom, a Nemzeti Karácsonyfa Szövetség szóvivője szerint:

„Ha a fa egyszer kiszárad... nagyon könnyen leéghet.”

A Tűzvédelmi Szövetség szerint a tűzoltók évente körülbelül 160 otthoni tüzet látnak a karácsonyfa miatt. A további védelem érdekében az NFPA azt javasolja, hogy a fát legalább 3 méter távolságra helyezzük el a hőforrástól, győződjünk meg arról, hogy nem zárja el a kijáratot, és arról is, hogy a díszvilágítás jól működik.

Honnan tudhatom, hogy száraz-e a karácsonyfám?

A színével kezdődően többféleképpen is megállapítható, hogy száraz-e a fa. A szakértők szerint, ha észrevesszük, hogy a fa árnyalata világosabb zöldre, barnára vagy akár vörösre változik, akkor el kell búcsúznunk tőle.

Érdemes figyelni a fa tűleveleire is.

„Amikor a fa kiszárad, a tűlevelek és a kis hajtások merevebbé és kevésbé hajlíthatóvá válnak”

– magyarázta Sidebottom.

További szempontok

Az sem mindegy, hogy mikor vásároltuk meg a fát, ugyanis ez is befolyásolhatja, hogy mikor kell leszedni.

A Real Christmas Tree Board idén közzétett felmérése szerint az emberek 33%-a közvetlenül a hálaadás után vásárolja meg a fát, további 33% pedig december első hetében.

„Minél korábban vágták ki a fát, annál korábban kell leszedni”

– magyarázta a szakértő.

Nyitókép: Unsplash

(HuffiPost)