egy hátizsákos nő ül hegyes környezetben és nézi a tájat egyedül

Ez a meglepő utazási trend egyre népszerűbb a turisták körében

Elmenekülnél egy kicsit a zaj elől? A csendes parkok és a csendes séták az idei év titkos utazási trendje, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend.


A nyugodt természeti elvonulásoktól a csendes sétákig a csend keresése a modern utazás egyik legújabb trendjévé vált. Sokak számára a csendes utazás túlmutat azon, hogy nyaralás közben elmeneküljenek a mindennapi élet kakofóniája elől. Inkább egyfajta elmozdulást jelent az önvizsgálat felé; egy mélyebb kapcsolatot önmagunkkal.

És még az egészségünkre is jótékonyan hat. A JAMA Psychiatry című folyóiratban 2022 végén közzétett tanulmányban például a mindfulness-meditáció ugyanolyan jól működött, mint egy standard gyógyszer a szorongás kezelésére.

A transzformatív utazás egy olyan trend egyre népszerűbb. A fogyasztókban egyre nagyobb az önreflexív turisztikai élmények iránti vágy

− mondja Alex Hawkins, a The Future Laboratory trend-előrejelző és tanácsadó cég szerkesztője.

A Dark Retreats Oregon nevű cég például ötnapos „sötét elvonulást" kínál az oregoni Tidewaterben, mint „nagyszerű alkalmat az öngondoskodásra" a sötétség, a digitális méregtelenítés és az egészséges táplálkozás révén. A résztvevők annyit kapcsolhatják le a villanyt az ott tartózkodásuk alatt, amennyit csak akarják, és azt is eldönthetik, hogy mennyit beszélgetnek másokkal.

​Mik azok a „csendes parkok"?

\u00fcres park

Fotó: Shutterstock

Az ecuadori Zabalo River park volt az első, amely megkapta a csendes park minősítést: itt csak az üvöltőmajmok, a madarak, a rovarok és a folyó zúgása biztosítja a hangi környeztet. A legközelebbi emberi tevékenységet azonban egy körülbelül 200 fős falu jelenti, körülbelül 16 kilométerre.

Néhány városi területet is csendes parknak minősítettek már, például Tajvan fővárosában, Tajpejben. Egy másik pedig Hampstead Heathben található, körülbelül 48 kilométerre London központjától. Érdekesség, hogy ez a füves park ihlette C. S. Lewis Narnia krónikái című művét. Ezek a parkok olyan élményeket kínálnak, mint az erdei fürdőzés.

De nem csak a csend, az eltévedés is egyre népszerűbb. A Black Tomato utazási cég egy olyan utazást kínál, amelyet Get Lostnak (Tévedj el) neveznek. Kiterjedt kérdőívet töltesz ki arról, hogy mit vársz a meneküléstől, de fogalmad sincs, hová mész, amíg oda nem visznek. A környezeti lehetőségek: sarkvidék, sivatag, tengerpart, dzsungel vagy hegyvidék.

Kapsz tanácsokat az utazás előtti felkészüléshez és navigációs utasításokat, majd a kirándulás idején megkapod az összes szükséges transzfert, felszerelést és feltérképezett ellenőrzőpontokat. Közben bármikor kiszállhatsz. Ezzel a lehetőséggel egy teljesen új módon kapcsolódhatsz ki a mindennapi életből.

Forrás: Euronews

Nyitókép: Shutterstock