Tokió

7 nagyváros, ahol nem fogsz csalódni a tömegközlekedésben

A legjobb tömegközlekedési rendszerekkel rendelkező városok − a medellíni drótkötélpályáktól a londoni emeletes buszokig – könnyűvé teszik a hatékony, megfizethető és fenntartható utazást az odalátogatóknak is.


A világ egyes városaiban − mint Stockholmban és Moszkvában − a tömegközlekedés nem csak arról szól, hogy eljutunk A-ból B-be. Ezek az átmeneti terek sajátos látványosságok, és lenyűgöző művészeti, építészeti és dizájnelemeket mutatnak be. Az alábbiakban a világ legjobb tömegközlekedéssel rendelkező városait mutatjuk be, nem sorrendben.

Hong Kong

Hongkong tömegközlekedési rendszere olyan kiterjedt, megfizethető és elérhető szolgáltatást nyújt, hogy a lakosok többsége nem rendelkezik saját autóval. A tömegközlekedési vasút hihetetlenül jó, 99,9%-os pontossági rátával rendelkezik, és a legtöbb állomás utcaszintről is megközelíthető. Emellett minden állomáson ingyenes WiFi, töltőállomások és tiszta nyilvános WC-k állnak rendelkezésre. Ráadásul egy út mindössze 60 centbe (235 forint) kerül.

A kétemeletes hongkongi villamoson utazva a város látnivalóiban is gyönyörködhetsz. A Star Ferryvel pedig átkelhetsz Hongkong-szigetről Kowloonba, miközben lenyűgöző panoráma tárul eléd.

​Delhi

A delhi metró a tisztaság, a biztonság és a hatékonyság mintaképe. A delhi metró volt a világ első közlekedési rendszere, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért ENSZ-szén-dioxid-kreditet kapott, és ma már az energiájának 35%-át megújuló forrásokból nyeri. A vonatok csúcsidőben 2-5 percenként közlekednek.

A biztonságos környezet előtérbe helyezése érdekében a Delhi Metro 2010-ben bevezette a csak nők számára fenntartott kocsikat, amelyek ma már minden vonaton rendelkezésre állnak. A vonatok és az állomások mind légkondicionáltak, így a delhi metró gyors és kényelmes módja a forró és párás városon való áthaladásnak. A viteldíjakat a távolság alapján számítják ki, és 0,12 dollárnál (43 forint) kezdődnek.

​Moszkva

A moszkvai metró a hatékonyság és rendkívüli állomásainak köszönhetően került fel a listára. Csúcsidőben a moszkvai metró szerelvényei 90 másodpercenként közlekednek. De ha egyszer belépsz ezekre a lélegzetelállító állomásokra, azon kaphatod magad, hogy lelassítasz, hogy mindent magadba szívj. Az orosz történelmi paloták pompáját utánozva a moszkvai metró önmagában is látványosság. Közel 300 állomásával és 17 vonalával ez a leggyorsabb, legolcsóbb és leginspirálóbb módja a közlekedésnek.

​Tokió

A tokiói metró hatalmas, tiszta, gyors és megbízható. A megállók ésszerű elnevezésének, számozásának és színkódolásának köszönhetően számos lehetőség van arra, hogy megtaláld a célállomásodat.

A metró világszerte elismert a szigorú tisztításról és karbantartásról (a vonatokat 15 naponta mélytisztítják). A jegyek minden állomáson megvásárolhatók; a felnőtt jegyek ára 180 jentől (kb. 420 forint) kezdődik. Számos állomáson van lift és felvonó, így a metró a kerekesszékkel, babakocsival vagy csomagokkal közlekedők számára is elérhető.

​London

londoni metr\u00f3

Fotó: Shutterstock

A londoni tranzit olyannyira szerves része a városnak, hogy piros kétszintesük az Egyesült Királyság nemzeti szimbóluma. Mint a világ első földalatti vasútja, a londoni tranzitrendszer hatalmas és folyamatosan bővül. A Tube naponta 5 millió embert szolgál ki 11 vonalon és 272 állomáson.

A hagyományos metróvonalon túl található London tranzitrendszerének legújabb tagja, az Elizabeth line. Az először 2022-ben induló új, energiatakarékos vasútvonal London külső külvárosait köti össze a város szívével.

Medellín

Metrocable

Fotó: Shutterstock

A Metro de Medellín 1995-ben nyílt meg, és ez az egyetlen vasúti alapú közlekedési rendszer Kolumbiában. A tiszta és gyorsvasúti lehetőségeken kívül a várost villamos, egy buszgyorsvasútvonal és több száz egyéb buszjárat is szolgálja.

Az igazi látványosság a Metrocable, egy 7 vonalas kabinos felvonórendszer, amely a város fölé magasodik. A felvonók összekötik Medellín belvárosát a hegyvidéki várost körülvevő meredek hegyek által elszigetelt településekkel. Medellín metróját átgondoltan, a közösség bevonásával tervezték meg, és a város büszkeségének szimbóluma.

​Stockholm

Svédország fővárosa 14 szigetből áll, amelyeket erős tömegközlekedési hálózat köt össze, beleértve a 100 állomásból álló metrórendszert, a kompokat, a buszokat és a villamosokat. A stockholmi metró, a T-bana a világ leghosszabb műútját alkotja. Bár eredetileg a forgalom csökkentésére készült, egy másik célt is felölel: a művészet elérhetővé tételét. Ma a T-bana 100 állomásából 94-en 250 művész alkotásai láthatók, köztük festmények, szobrok és installációk.

A stockholmi metró tiszta, klimatizált és fenntartható. Ha pedig végeztél a stockholmi metró állomásainak csodálatával, a várost komppal is megnézheted, ugyanannyiért, mint egy busz- vagy metrójegy (42 SEK, azaz kb. 1400 forint).

Forrás: Condé Nast Traveler

Nyitókép: Shutterstock