György, Lajos és Sarolta

Vilmosék évekig nem étkeztek együtt a gyerekeikkel – ez volt az oka

Egy korábbi királyi séf betekintést engedett a Royal Family gasztronómiai titkaiba.


Darren McGrady nem akárkiknek dolgozott az elmúlt évtizedekben: a séf többek között főzött II. Erzsébet királynőnek, Diánának, és Vilmos herceg családjának is.

A szakács egy igen furcsa dologról rántotta le a leplet, miszerint Vilmosék gyermekei addig nem ehettek együtt a felnőttekkel, „amíg meg nem tanulták az udvarias társalgás művészetét", és ez alól még a nagyobb ünnepek sem jelentettek kivételt.

A férfi szerint a kicsik éveken át a dadusaikkal étkeztek, akiktől megtanulták a helyes és egészséges táplálkozás alapvető szokásait.

Ez is érdekelhet: Lajos herceg és nagymamája szerepelhet az év fotóján

A gyerekek mindig a gyerekszobában ettek, amíg elég idősek nem voltak ahhoz, hogy megfelelően viselkedjenek az étkezőasztalnál. (..) A királyi dajka nemcsak a fiatal királyi családtagok elméjének, hanem az ízlésüknek a nevelésére is szolgált. (..) A dadus mindig irányította a menüt, és gondoskodott arról, hogy kiegyensúlyozott ételeket egyenek, amelyek nemcsak sok egészséges zöldséget tartalmaztak, hanem új, felnőtteknek való ételekkel is megismertette őket

– mondta McGrady.

A séf ezután kitért arra is, hogy a gyerekek nem szívlelték túlságosan a zöldségeket, ezért a sokszor a kedvenc ételeikbe rejtette azokat. Külön hozzátette, hogy ez a zöldségekre vonatkozó szabály már Diána idejében is érvényben volt, azonban a hercegné néha kicsempészte a fiait az egyik közeli McDonald’s-ba.

McGrady továbbá beszélt a néhai II. Erzsébet étkezési szokásairól is: a királynő szinte soha nem evett keményítőtartalmú ételeket, például a tésztát vagy a burgonyát, hacsak nem egy állami rendezvényről volt szó. A napi menüjében azonban általában két zöldséget szolgáltak fel neki a főfogás mellé, ami a legtöbbször grillezett hal vagy csirke volt.

Emellett a királynő a salátákat, és a gyümölcsöket is imádta, de az abszolút kedvence a csokoládés keksztorta volt, amiért annyira odavolt, hogy több alkalommal is valamelyik vezető séfnek kellett vonattal az uralkodó után vinnie a finomságot.

Forrás: Independent

Nyitókép: Max Mumby/Indigo/Getty Images