Egy lány fejhallgatóval zenét hallgat, közben pedig táncol

Több táncra késztet minket az a zene, amit nem is hallunk igazán​

A zene egy olyan univerzális nyelv, melyet szinte mindenki ért, bizonyos környezetekben pedig tudat alatt is táncra készteti az embereket. Egy tanulmány szerint viszont nem feltétlen a hallott ritmusok bíztatják mozgásra a bulizókat, hanem a sokkal mélyebb, szinte már teljesen néma ütemek.


A zene minden alkotóeleme — köztük a ritmus, a szöveg és a különböző hangszerek — mély érzelmi kapcsoltban áll az aggyal. Hallva a különböző számokat az emberben nosztalgia ébred, így a boldog — vagy esetleg szomorúbb — emlékekre visszaemlékezve táncolni hívja a szórakozni vágyókat. Mind ezek mellett vannak olyan zenei elemek, melyek tudat alatt hatnak.

Ilyen a basszus, melyről pontosan még mindig nem tudták meghatározni, hogy miért hat pezsdítően a szórakozóhelyeken lévő emberek mozgáskultúrájára. A tudósok és a DJ-k viszont tökéletesen tisztában vannak a mély hangok előnyeivel a magasakkal szemben.

Többek között jobban közvetítik a mozgás ütemét, és jobban kiváltják a testi idegek reakcióit. Egy kutatócsoport annak kiderítésén dolgozott, hogy van -e valamilyen tudat alatti hatás, amire eddig nem figyeltek fel a témával kapcsolatban.

Ennek kiderítéséhez egy színháztermet alakítottak át szórakozóhellyé, mely ennek a kutatásnak a laboratóriumaként szolgált. Ami különlegessé tette az alkalmazott hangtechnikát, hogy nagyon alacsony frekvenciájú hangszórókat is elhelyeztek a táncparkett különböző pontjain. Ezek az eszközök 8-37 Hertz között szóltak, mely az emberi hallás küszöbén lévő tartomány.

Egy fesztiv\u00e1lon l\u00e9v\u0151 buliz\u00f3 t\u00f6meg

Fotó: Unsplash/Hanny Naibaho

A hangszórókat véletlenszerűen ki- és bekapcsolgatták, hogy megnézzék, generál-e bármilyen változást az extra basszus. A résztvevők intenzitását a fejükre rögzített mozgásérzékelőkkel követték nyomon.

Végeredményként megállapították, hogy a hangszórók valóban nem voltak konkrétan hallhatók a tácolók számára, viszont az alanyok 12 százalékkal többet mozogtak, amikor a speciális eszközök működésbe léptek. A kísérlet végén a résztvevők megerősítették, hogy bár érezték a zene basszusát és élvezték is azt, de nem tudtak különbséget tenni közte és az átlagos táncolási élmények között.

Mivel a legtöbb szórakozóhelyen nem használnak ilyen hangszórókat, így a kimutatott hatás mindenképp tudat alatti változásnak tudható be. Arra még mindig nem született magyarázat, hogy ez miért történhet így — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében. Elképzelhető, hogy a bőrön jelentkező bizsergő érzés, vagy a belsőfülben lévő folyadék felrázása miatt pörögnek fel az emberek a basszus tapasztalásakor.

Nyitókép: Shuttertsock