Perel a Netflix a Bridgerton miatt

Simone Ashley és Jonathan Bailey a Bridgerton család című sorozatban

Fotó: Instagram

Beperelte a streamingszolgáltató A Bridgerton család című sorozatból készült musical készítőit szerzői jogok megsértése miatt.

A keresetet a washingtoni szövetségi bíróságon nyújtották be, három nappal azután, hogy a városban teltházas előadáson mutatták be A nemhivatalos Bridgerton musical című előadást, írja a Haszon.

A Julia Quinn romantikus regényein alapuló ABridgerton család című sorozat a bemutató utáni első négy hétben rekordszámú, 82 millió nézővel büszkélkedhetett.

A Netflix állítása szerint a Bridgerton család 2020-as decemberi bemutatója után a most perbe fogott Abigail Barlow és Emily Bear posztolni kezdett a szériáról a TikTokon. A mára 2,4 millió követővel rendelkező páros dalokat is írt a film karaktereire, jeleneteire és párbeszédeire alapozva.

Bár a streamingszolgáltató többször is figyelmeztette őket, Barlow és Bear tovább folytatták bridgertonos munkásságukat, sőt, a duó A nemhivatalos Bridgerton musical címen egy albumot is kiadott. Ez annyira jól sikerült, hogy Grammy-díjjal jutalmazták a párost nyertek, később pedig színpadi előadást is készítettek a műből.

A Netflix azzal érvelt, hogy Barlow és Bear tevékenysége a közösségi médiában kezdődött, de szétfeszíti az úgynevezett fan fiction (nagy népszerűségnek örvendő műalkotás rajongók általi továbbírása) határait, és ez a szellemi tulajdonjogok nyilvánvaló megsértése.

A múlt héten Washingtonban a musical mellett a Netflixnek is tartott egy A Bridgerton család témájú nyilvános összejövetelt, de sérelmezték, hogy a rajongók egy része feltehetően a musicalre ment, ahelyett, hogy az ő eseményükön vettek volna részt, másrészt nem volt egyértelmű, hogy a streamingszolgáltatóhoz tartozik-e a musical is.

Julia Quinn ezzel szemben örömmel vette, hogy Barlow és Bear Bridgerton-dalokat kezdtek írni, és azokat megosztották más rajongókkal közösségi médiában. Ugyanakkor hozzátette, hogy különbséget kell tenni a TikTok megjelenés, illetve az anyagi haszonszerzés céljából létrehozott album vagy előadás között.

Nyitókép: Instagram