egy nő parfümöt fúj magára

Nők a parfümök mögött: ők alkották meg a világ legjobb illatait

Talán nem meglepő, hogy a parfümkészítés világa hagyományosan a férfiak klubja, de van néhány női parfümkészítő, aki megváltoztatta a játékot, és a legkedveltebb illataink közül jó néhányat ők készítettek.


Abban az időben, amikor a leghíresebb illatok − Chanel No.5, Guerlain Shalimar, YSL Opium − létrejöttek, a fehér köpenyes nőket még nem vették olyan komolyan, mint férfi társaikat, és nem is kaptak ugyanolyan lehetőségeket. Hosszú időbe telt, mire ez megváltozott, de ha manapság beleszagolsz egy kultikus parfümbe, és elgondolkodsz azon, hogy vajon ki lehetett az „orr” a megbabonázó főzet mögött, jó eséllyel az alábbi úttörő női parfümőrök egyike volt az.

​1. Christine Nagel

Christine Nagel karrierjét az orvostudományban kezdte, később a parfümkészítés felé fordult, és csatlakozott a neves svájci Firmenich illatszergyártó céghez.

Először nem kapott helyet parfümkészítőként, mivel nem rendelkezett hagyományos parfümkészítői háttérrel, így inkább molekuláris szinten vizsgálta az illatokat, és megtanulta az orrával azonosítani őket.

Majd saját vállalkozást indított Olaszországban, és már az első évben megszerezte az ország illatszerződéseinek 60%-át (beleértve a Fendit és a Versace-t). Azóta a svájci parfümőr számtalan illathoz hozzájárult a legnagyobb divat- és illatszerházaknál, mint a Dior, Fendi, Versace, Armani, Guerlain, Cartier, Jo Malone és Dolce & Gabbana, és 2014-ben csatlakozott a Hermeshez a márka házi parfümőreként. Olyan közkedvelt remekművek fűződnek a nevéhez, mint a Dior Miss Dior Cherie, a D&G The One, a Jo Malone Wood Sage & Sea Salt, a Giorgio Armani Si, a Narciso Rodriguez For Her és a Twilly d'Hermes.

​2. Anne Flipo

Az YSL Libre Anne Flipónak köszönheti a szexi virágos, levendulás és vaníliás keveréket, amely a millennium és a Z-generáció körében ikonikussá vált. A tipikusan férfias fougere szerkezetéhez (citrusos csúcsjegy, levendulás szív és tölgymoha alap) édes és gyümölcsös jegyeket ad, mint a fekete ribizli, a vanília és a narancsvirág, ami egy modern power parfümöt eredményez.

Anne egyike annak az elit csoportnak, amely a „mesterparfümőr" címet viseli.

A Paco Rabanne mézes-virágos Lady Million című nagy sikerű illatának köszönhetően ő a felelős minden éjszakai szórakozás illatáért. Legkedevletbb illatai közé tartozik a Chloe Love Story, a Coach The Fragrance, a Giorgio Armani Acqua di Gioia, a Lancome La Vie Est Belle és a Givency L'Interdit.

​3. Constance Georges-Picot

A Phlur Missing Person illata majdnem felrobbantotta a szépségápolási internetet, amikor 2022-ben megjelent. Az illat zökkenőmentesen ötvözi az ismerősséget és a nosztalgiát egy modern pörgéssel.

Az emberek a közösségi médiában szó szerint sírtak az érzések és emlékek miatt, amelyeket az illat kiváltott, amelyet úgy terveztek, hogy olyan illata legyen, mint a szeretett személy bőrének.

Ami pedig az alkotóját illeti? Ő egy francia parfümkészítő, Constance Georges-Picot.

​4. Calice Becker

Calice Becker látványos parfümökből álló önéletrajza észbontó. A francia parfümkészítő mester olyan legendás illatokat alkotott, mint a Dior J'Adore, az Estee Lauder Beyond Paradise, a Marc Jacobs Lola, a Tom Ford Velvet Orchid és a Tommy Hilfiger Tommy Girl, de ő az orr a Kilian Love Don't Be Shy mögött is. A szirupos gourmand illat vírusként terjedt el, miután Rihanna viselte, és Nick Jonas valamint Jennifer Lawrence odáig voltak, hogy milyen jó illata van. A szódakrém, a pelyhes mályvacukor és a cukorkaszósz, valamint egy kis érzéki vanília keveredik ebben a mámorító illatban.

​5. Jo Malone MBE

Jo Malone brit parfümkészítő 13 évesen otthagyta az iskolát, hogy beteg édesanyját ápolhassa. 20 évesen csatlakozott a szépségiparhoz, arcápoló lett, mielőtt saját illatosított termékek létrehozásával kezdett volna kísérletezni.

Forradalmasította az iparágat, amikor 1990-ben elindította saját márkáját, a Jo Malone London-t. Az absztrakt neveket és a zsúfolt parfümprofilokat egyszerű illatkombinációkra cserélte, mint például a Nutmeg & Ginger. Ezután olyan nagy sikerű illatokat alkotott, mint a Nectarine Blossom & Honey, valamint a Lime, Basil & Mandarin. Minimálisabb illatkombinációinak köszönhetően pedig Jo segített az illatok rétegzésének ötletét a mainstreambe is bevinni. Márkáját 1999-ben eladta az Estee Laudernek, majd 2006-ban kreatív igazgatóként távozott, mielőtt 2011-ben megalapította új márkáját, a Jo Loves-t, és egy teljesen új illatútra indult olyan új keverékekkel, mint a Pomelo és a White Rose & Lemon Leaves.

Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Shutterstock