Nagy halom ruha és cipő

A divatáruházaknak adományozott ruhák nagy része a kukába megy, nem újrahasznosítják

A legnagyobb divatáruházak, köztük a H&M, a Zara, a C&A, a Primark, a Nike, a The North Face, az Uniqlo és az M&S nem tartják be az adományozott ruhák újrafelhasználására vagy újrahasznosítására vonatkozó ígéreteiket, azok egy nagy része a kukában végzi – derült ki a legnagyobb ilyen jellegű nyomkövető vizsgálatból.


A Changing Markets Foundation által végzett tanulmány, amely 21 ruhadarabot követett nyomon az Apple AirTags segítségével, megállapította, hogy az adományozott ruhák háromnegyede siralmas sorsra jutott. A tökéletes állapotban lévő darabokat gyakran megsemmisítették, raktárakban hagyták, vagy afrikai országokba szállították, ahol bizonytalan jövő vár rájuk.

Egy M&S-nek adományozott nadrágot például egy héten belül leselejteztek, míg egy C&A-nak adományozott futónadrágot egy cementégetőben égettek el. Emellett egy H&M-nek adományozott szoknya 24 800 kilométert utazott Londonból a Maliban található hulladéktelepre, ahol valószínűleg kidobták. Mindössze öt darabot – az eredeti 21 darab negyedét – használtak fel újra Európában, vagy kerültek újraértékesítő boltokba.

Annak ellenére, hogy a rendszerek szlogenjei azt ígérték, hogy a ruháknak második életet adnak, vagy bezárják a körforgást, a vizsgálat feltárta, hogy ezek az állítások gyakran greenwashingot jelentettek, mivel a vállalatok az adományozott tárgyakat újrafelhasználásra, újrahasznosításra vagy ártalmatlanításra szakosodott harmadik félnek adták át. Figyelemre méltó, hogy a megnevezett márkák egyike sem vezet nyilvános nyilvántartást az adományozott ruhák sorsáról.

Urska Trunk, a Changing Markets kampánymenedzsere csalódottságának adott hangot a márkák megtévesztő ígéretei miatt, és erőteljesebb intézkedéseket sürgetett a fast fashion ipar pazarló gyakorlatai ellen.

„A H&M, a C&A és a Primark ígéretei egy újabb greenwashing trükk a vásárlókkal szemben. Vizsgálataink szerint a tökéletes állapotban lévő darabokat többnyire megsemmisítik, a rendszerben ragadnak, vagy a világ másik felére szállítják olyan országokba, amelyek a legkevésbé képesek kezelni az Európából érkező használt ruhák hatalmas áradatát. A rendszerek a sérülést tetézik azzal, hogy utalványokat, kedvezményeket vagy pontokat kínálnak a vásárlóknak, hogy több ruhát vásároljanak, felerősítve ezzel a hulladéktól túlcsorduló fast fashion modellt”

– olvasható Trunk egy nyilatkozatban.

Az EU jelenleg szigorítja a hulladékokra vonatkozó szabályait, de további intézkedések nélkül a használt ruhák helytelen kezelése továbbra is fennmaradhat.

A Changing Markets vizsgálata nem terjedt ki Belgiumon, Franciaországon, Németországon és az Egyesült Királyságon túlra, de a legtöbb fast fashion ruhadarab alacsony értékből valószínűsíthető, hogy más európai országokban is hasonlóak az eredmények.

A probléma hatékony kezelése érdekében javítani kell a szabályozást, hogy a használt ruhák megfelelő kezelése és fenntartható kezelése az egész kontinensen biztosított legyen. Franciaország és Hollandia már jogilag kötelező érvényű újrafelhasználási és újrahasznosítási célokat határozott meg a használt ruhákra vonatkozóan, és számos divatmárka kifejezte támogatását az ilyen kezdeményezések iránt.