Ezzel az egyszerű memóriateszttel megjósolhatjuk a demencia kockázatát

Ezzel az egyszerű memóriateszttel megjósolhatjuk a demencia kockázatát

Egy egyszerű memóriateszt képes lehet megjósolni a jövőbeni kognitív hanyatlást olyan embereknél is, akiknek jelenleg nincsenek memória- vagy gondolkodási problémáik − derül ki egy új kutatásból.


Az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi folyóiratában, a Neurologyban nemrég közzétett tanulmány szerint az emberek teljesítménye a memóriateszt – mely az úgynevezett SOMI (Stages of Objective Memory Impairment) rendszer alapján készült − során feltárhatja a korai kognitív károsodás finom jeleit, amelyek a jövőbeli memóriaproblémákra utalnak − írja a healthline.

A memória-visszahívási teszteket évtizedek óta használják, és az ezeken a teszteken nyújtott gyengébb teljesítményt összefüggésbe hozták az enyhe kognitív károsodással és a demenciával

− mondta Dr. Irina Skylar-Scott, a Stanford Health Care kognitív és viselkedési neurológusa.

A tanulmány megállapításait figyelembe véve a jövőbeni, megelőzésre összpontosító Alzheimer-kór gyógyszerkísérletek szelektíven szűrhetnék a magas SOMI-pontszámmal rendelkező, magas kockázatú egyéneket. A veszélyeztetetteket olyan beavatkozások − gyógyszerek és egészséges életmód − elfogadására is lehetne ösztönözni, amelyekkel leküzdhető a további hanyatlás.

hal\u00e1nt\u00e9k\u00e1hoz ny\u00fal\u00f3 k\u00f6z\u00e9pkor\u00fa n\u0151 a laptopja el\u0151tt pr\u00f3b\u00e1l eml\u00e9kezni

Fotó: Shutterstock

A kutatók 969 embert vontak be a vizsgálatba, akiknek átlagéletkora 69 év volt, és akiknek a vizsgálat kezdetén normális volt a kognitív képességük. Minden résztvevő kitöltött egy egyszerű memóriatesztet, amelyben különböző kategóriákba tartozó tárgyakat kellett azonosítaniuk és felidézniük. A résztvevőket öt csoportba osztották a teszteredményeik alapján, és 10 éven keresztül követték őket.

A kutatók megállapították, hogy a csoport 47%-ának nem voltak memóriaproblémái. További 35%-uk az egyes, 13%-uk pedig a kettes stádiumba esett, ami azt jelentette, hogy bizonyos nehézségekbe ütközött az információk megjegyzése, és az előrejelző modellek alapján öt-nyolc éven belül demencia alakulhat ki náluk.

A teljes csoportból 234 főnél, azaz 24%-nál alakult ki kognitív hanyatlás a vizsgálati időszak végére. A nulladik stádiumban lévőkhöz képest az első és második stádiumban lévőknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki károsodás.

A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a SOMI-rendszer használatát a kognitív károsodás jövőbeli kockázatának előrejelzésére.

A kognitív károsodás korai felismerése − különösen az Alzheimer-koré − segíthet az embereknek a hosszú távú memóriaproblémák leküzdésében.

Nyitókép: Shutterstock