zöldségek, magvak, hüvelyesek

A szakértők ezt a 3 diétát ajánlják leginkább az 50 év feletti nőknek

US News & World Report minden évben összeállítja a legjobb és legrosszabb típusú diéták listáját. Idén újdonság volt, hogy az 50 év feletti nőkre külön is gondoltak, a publikációban ugyanis saját kategóriát kapott ez a demográfiai csoport – írja az EatingWell. De vajon mit ajánlanak nekik pontosan a szakértők? Mutatjuk!


​DASH

DASH-di\u00e9ta \u00e9tel

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) kardiológusai szerint a DASH az egyik legjobb étrend, amit egy 50 év feletti nő követhet – még úgy is, hogy valójában nem is kifejezetten diétáról van szó. A DASH inkább egy szívkímélő étkezési stratégia, melynek célja – és emiatt fogyunk tőle –, hogy csökkentsük a koleszterinszintünket.

A DASH-t követők zsírszegény tejtermékeket, gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint sovány fehérjeféléket fogyasztanak – mindezt minimális cukorbevitellel kísérve.

Mediterrán diéta

Mediterr\u00e1n di\u00e9ta alapanyagai

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Ez a fajta étrend leginkább gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és az olívaolajat preferálja. A mediterrán diétában a fő fehérjeforrás a hal – a vörös hús kifejezetten kerülendő.

Tojás és baromfi fogyasztható alkalmanként, de a feldolgozott élelmiszerek tiltólistán vannak.

A mediterrán étrend eredményeképp koleszterinszintünk helyreáll, a szívbetegségek és a stroke kockázata pedig csökken. A kutatások szerint ez a fajta étrend jó hatással lehet a depresszióban szenvedőkre, de a 2-es típusú cukorbetegek életminőségét is javítja.

MIND-diéta

MIND-di\u00e9ta alapanyagai

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A MIND tulajdonképpen a DASH és a mediterrán diéta mixe, így logikus, hogy ez a fajta étrend is ajánlott az 50 év feletti nőknek.

A MIND lényege – ahogy a neve is sejteti –, hogy fenntartsa, sőt adott esetekben pedig akár még fokozza is az agyműködést a kor előrehaladtával. Alkalmazása során gyümölcsöket (kifejezetten nagy figyelmet fordítva a bogyósokra), zöldségeket (különösen a sötét, leveles zöldeket), babot, hüvelyeseket, a szokásos teljes kiőrlésű gabona- és dióféléket, halat és olívaolajat fogyaszthatunk.

Nyitókép: Shutterstock