Fogamzásgátló tablettát tartó kéz

Ez történik a testeddel, ha abbahagyod a fogamzásgátló tabletta szedését

A fogamzásgátló tabletták elhagyása következtében szervezetünk visszatér a természetes állapotába, melyet átmenetileg különböző tünetek kísérhetnek.

A fogamzásgátló tabletta abbahagyásakor a menstruációs ciklust szabályozó hormonok újra elkezdik normális ingadozásaikat és ciklusaikat. Amikor fogamzásgátlót szedünk, természetes hormonjainkat elnyomják a tablettában lévők, így amikor elhagyjuk a fogamzásgátlót, a hormonciklusunk újra beindul, általában néhány héten belül.

A menstruációs ciklus nehezebbé és fájdalmasabbá válhat

Körülbelül 30 nap múlva a menstruáció újra beindul, mely egyesek számára kellemetlenebb lehet, mint a tabletta szedésekor volt, mivel azok általában könnyebbé, kevésbé fájdalmasabbá és kiszámíthatóbbá teszik a menstruációt, így előfordulhat, hogy a nőknek nehezebb vagy fájdalmasabb menstruációjuk lesz, vagy kissé rendszertelen ciklusuk.

A PMS tünetei fokozódnak

Van, aki amiatt kezdett el fogamzásgátlót szedni, hogy csökkentse a PMS-tüneteket (ingerlékenység, fáradtság, mellérzékenység és fejfájás), de előfordulhat, hogy a tablettát követően ezek újra jelentkeznek. Ez ismét a hormonok ingadozásának köszönhető.

A bőr kipattoghat

Mivel azonban a hormonok stabilizálódnak, amíg a tablettát szedjük, amint visszatérnek a normális állapotukba, ami egy rendszertelen hullámvasúthoz hasonlíthat, megjelenhetnek a hormonális pattanások. Az ovuláció alatt az ösztrogén- és a tesztoszteronszint a legmagasabb, és gyakori reakció lehet a pattanás. A hormonok és a bőr szabályozásában sokat segíthet szelektív étrend, ha már nem szedjük a tablettát.

A fogamzás azonnal lehetséges

Ha azért hagyjuk abba a tablettát, mert teherbe akarunk esni, a fogamzásig átlagosan öt hónap telik el szemben a nem hormonális fogamzásgátlás, például az óvszer abbahagyása esetén átlagosan három hónappal), mondja Dr. Sara Twogood, a Los Angeles-i Cedars Sinai Medical Group szülész-nőgyógyász szakorvosa. A fogamzásgátló abbahagyása után azonban előfordulhat az azonnali fogamzás.

Megnőhet a libidó

A nők nemi vágya gyakran megnő, ha abbahagyják a tablettát. A fogamzásgátló tabletták elnyomják a libidót, így a tablettáról való leszokás újra megemeli a tesztoszteronszintet, és a libidót, magyarázza Twogood.

A testsúly növekedhet

A testsúlynövekedés összefüggésben lehet a víz visszatartással (fokozott puffadás - PMS-tünet) vagy a hormonális zavarokkal, de ez nem minden nőnél jellemző. Sőt, egyes nők akár fogyhatnak is.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock