Különböző ételekkel megpakolt asztal

Ezeket az egészséges vacsora recepteket 10 perc alatt összedobod

Az alábbi három tápanyagdús, finom receptet pillanatok alatt össze tudjuk dobni.

Töltött édesburgonya borsó és avokádó krémmel

Hozzávalók (1-2 főre):

  • 2 közepes méretű édesburgonya

A borsó- és avokádókrémhez:

  • 160 g zöldborsó
  • 1 avokádó
  • 1-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 13 g vöröshagyma, apróra vágva
  • kb. 1 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só, fekete bors és chilipehely ízlés szerint

A fűszeres csicseriborsóhoz:

  • 1 doboz csicseriborsó, lecsepegtetve és leöblítve
  • kb. 1 evőkanál avokádóolaj (vagy tetszés szerinti olaj)
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 13 g vöröshagyma, apróra vágva
  • kb. 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál kömény
  • 1/4 teáskanál cayenne
  • csipetnyi chilipehely és só ízlés szerint

A juharleveles tahini öntethez:

  • 4 evőkanál tahini
  • 1 1/2 evőkanál juharszirup
  • 1 1/2 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • tengeri só és fekete bors
Elkészítés:

Vágjunk lyukakat az édesburgonyába, és főzzük a mikrohullámú sütőben körülbelül 4-7 percig, amíg megpuhul. Közben egy kis fazékban, közepes lángon adjuk hozzá az avokádóolajat, a fokhagymát, a hagymát és a fűszereket, és főzzük körülbelül 1-3 percig. Ezután adjuk hozzá a csicseriborsót, és főzzük 5-10 percig, amíg tálalásra kész.

A borsó- és avokádókrémhez egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe adjuk az összes hozzávalót, és addig turmixoljuk/pürésítjük, amíg amíg el nem éri a kívánt állagot. Az öntethez egy közepes tálban keverjük össze az összes hozzávalót, amíg alaposan össze nem keveredik. Vágjuk fel a a főtt édesburgonyát, töltsük meg a borsó- és avokádómasszával, és csicseriborsóval, majd locsoljuk meg a juharos tahini öntettel.

Bazsalikomos kesudió pesto tészta

Hozzávalók (2 főre):

  • 250 g tészta
  • 45 g friss bazsalikom
  • 35 g nyers kesudió
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 15 g + 2 evőkanál táplálkozási élesztő
  • 50-55 g + 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1/3 evőkanál tengeri só
  • 1/2 evőkanál fekete bors

Elkészítés

Tegyük a tésztát sós forrásban lévő vízbe, és főzzük al dente-re.Turmixgépben vagy konyhai robotgépben keverjük simára a fokhagymát, 3 evőkanál olívaolajat, a kesudiót és a fekete borsot, majd adjuk hozzá táplálkozási élesztőt és a sót. Pépesítsük, amíg össze nem keveredik.

Adjuk hozzá a bazsalikomot és a maradék olívaolajat, és turmixoljuk újra, amíg minden össze nem áll, majd keverjük bele a citromlevet. Ha kész, csöpögtessük és öblítsük le a főtt tésztát, rakjuk vissza a lábosba, és keverjük össze a kesudióval és a pestóval.

Fűszerezett lencse

Hozzávalók (4 főre):

  • 140 g főtt lencse, lecsöpögtetve és leöblítve
  • 3 fokhagyma gerezd
  • 1/2 hagyma, apróra vágva
  • 1 nagy piros paprika, magok és szár eltávolítva
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1-2 evőkanál juharszirup
  • 1/2 teáskanál tengeri só és még több ízlés szerint, ha szükséges
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál finomra reszelt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1/4 teáskanál cayenne-i bors
  • 2 evőkanál citromlé
  • 40 g friss koriander

Elkészítés

Egy turmixgépben vagy konyhai robotgépben adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát, a paprikát és a paradicsompürét, a juharszirupot, tengeri sót, fűszereket, gyömbért és citromlevet. Alaposan turmixoljuk össze. Egy nagy serpenyőbe vagy lábasba, közepesen alacsony hőfokon tegyük bele a lecsöpögtetett lencsét, a friss koriandert és a szószt és keverjük addig, amíg jól össze nem áll és át nem melegszik. Tálaljuk a rizzsel, tésztával vagy zöldségekkel.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock