3 édesség, amivel anyák napján kedveskedhetsz
Nincs is édesebb ajándék, mint egy finom desszert. Vagy három!
1. Mini csokoládés-pekándiós pite
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 400 g csomag hűtött, hengerelt pitetészta (2 réteg)
- liszt a behintéshez
- 2 nagy tojás
- 240 ml könnyű kukoricaszirup
- 2 evőkanál sótlan vaj, olvasztva
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 100 g világos barna cukor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál kóser só
- 2x95 g pekándió
- 100 g keserédes csokoládéforgács
Elkészítés
1. lépés: Egyszerre egy tésztával dolgozzunk, és enyhén lisztezett felületen 30 centisre sodorjuk azt ki. Egy kerek vágóeszközzel vágjunk ki négy kört; a maradékot szükség szerint tekerjük újra, hogy további két kört vágjunk ki.
2. Helyezzünk egy kört hat darab piteforma aljába és oldalára. A tészta vastagabb peremének kialakításához hajtsuk maga alá a túlnyúló részeket és gyűrjük fel őket. Villával szurkáljuk meg az alját és az oldalát. Tegyük át a piteformákat sütőlappal bélelt, peremezett sütőlapra, és fagyasszuk 30 percig.
3. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Süssük a tésztát, amíg megdermed, kb. 8 percig. Hagyjuk kihűlni, amíg a tölteléket készítjük.
4. Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a kukoricaszirupot, a vajat, a vaníliát, a cukrot, a fahéjat és a sót. Adjuk hozzá a pekándiót és a csokoládéforgácsot, és újra keverjük el jól az egészet, majd kanalazzuk a keveréket piteformákba.
5. Süssük a sütőlapon, amíg a töltelék éppen csak megdermed, kb. 23-26 percig, félidőben pedig forgassuk meg a sütőlapot. Hagyjuk 5 percig hűlni a sütőlapon, majd tegyük át a piteformákat egy rácsra, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
2. Ricottás sajttorta sült szőlővel
Fotó: Pinterest
Hozzávalók:
- 14 graham keksz
- 2 evőkanál friss rozmaringlevél, elosztva
- 150 g, plusz 1 evőkanál cukor, elosztva
- 6 evőkanál sótlan vaj, olvasztva
- 500 g ricotta, szobahőmérsékleten
- 225 g mascarpone, szobahőmérsékleten
- 3 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 1 evőkanál citromhéj, plusz 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 1/2 teáskanál kóser só
- 453 g piros magnélküli szőlő, apró fürtökre vágva
- 1 evőkanál repceolaj
Elkészítés
1. lépés: Melegítsük fel a sütőt 190°C-ra. Robotgéppel pépesítsük össze a graham kekszet, 1 evőkanál rozmaringot és 1 evőkanál cukrot, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, és addig pépesítsük, amíg a keverék össze nem áll.
2. lépés:Tegyük a keveréket egy tortaformába. Lapos aljú mérőpohárral egyenletesen nyomjuk a kéregformát az aljára és fél centivel feljebb az oldalára. Süssük, amíg illatos és mély aranybarna színű lesz, kb. 12-13 percig. Tegyük át a rácsra, és hagyjuk kihűlni. Csökkentse a sütő hőmérsékletét 160°C-ra.
3. lépés: Közben készítsük el a tölteléket: Tisztítsuk meg a konyhai robotgép tálját és a pengét, majd dolgozzuk a ricottát és a mascarponét simára, kb.2 percig. Adjuk hozzá a tojásokat, a citromhéjat és -levet, a vaníliát, a sót és a maradék cukrot, és addig keverjük, amíg sima nem lesz.
4. lépés: Tegyük a sajttorta keveréket a tésztába, és süssük addig, amíg a szélek meg nem szilárdulnak, de a közepe még rezeg, kb. 44-49 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a sajttortát teljesen kihűlni a formában egy rácson, másfél órán át. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe, amíg lehűl, legalább 4 órán át, de akár egy éjszakán át is.
5. lépés: Tálalás előtt 25 perccel pirítsuk meg a szőlőt: Melegítsük fel a sütőt 230°C-ra. Tegyük rá egy peremmel ellátott sütőlapra a szőlőket az olajjal és a maradék evőkanál rozmaringgal, majd rendezzük el egyenletes rétegben. Addig süssük, amíg a szőlőszemek ketté nem válnak, kb. 8-12 percig. Hagyjuk kissé kihűlni.
6. lépés: Vegyük ki a desszertet a tortaformából, és tegyük rá a tetejére tegyük a sült szőlőt.
3. Vegán csokoládé darabos cookie
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 240 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál kóser só
- 100 g sötétbarna nádcukor
- 100 g kristálycukor
- 12,5 cl repceolaj
- 6 cl víz
- 2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 255 g keserédes csokoládéforgács
- 255 g félédes csokoládéforgács
Elkészítés
1. lépés: Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, majd adjuk hozzá a csokoládét.
2. lépés: Egy másik tálban keverjük össze a barna cukrot, a kristálycukrot, az olajat, a vizet és a vaníliát, majd adjuk hozzá a lisztes keveréket, és addig keverjük, amíg éppen csak össze nem áll.
3. lépés: Béleljünk ki két sütőlapot sütőpapírral. Kanalazzunk ki 6 centis halmokat a tésztából, egymástól 2 hüvelyk távolságra. Fagyasszuk meg 30 percig.
4. lépés: Melegítsük fel a sütőt 190°C-ra. Süssük a sütiket, 6 perc után megfordítva a tepsit, amíg a szélek aranybarnára sülnek, összesen 9-12 percig. Hagyjuk kihűlni.
Nyitókép: Shutterstock