Édesanyját hátulról átölelő nő, zöld háttér előtt

3 édesség, amivel anyák napján kedveskedhetsz

Nincs is édesebb ajándék, mint egy finom desszert. Vagy három!


1. Mini csokoládés-pekándiós pite

Mini pek\u00e1ndi\u00f3s tort\u00e1csk\u00e1k

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 400 g csomag hűtött, hengerelt pitetészta (2 réteg)
  • liszt a behintéshez
  • 2 nagy tojás
  • 240 ml könnyű kukoricaszirup
  • 2 evőkanál sótlan vaj, olvasztva
  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 100 g világos barna cukor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál kóser só
  • 2x95 g pekándió
  • 100 g keserédes csokoládéforgács

Elkészítés

1. lépés: Egyszerre egy tésztával dolgozzunk, és enyhén lisztezett felületen 30 centisre sodorjuk azt ki. Egy kerek vágóeszközzel vágjunk ki négy kört; a maradékot szükség szerint tekerjük újra, hogy további két kört vágjunk ki.

2. Helyezzünk egy kört hat darab piteforma aljába és oldalára. A tészta vastagabb peremének kialakításához hajtsuk maga alá a túlnyúló részeket és gyűrjük fel őket. Villával szurkáljuk meg az alját és az oldalát. Tegyük át a piteformákat sütőlappal bélelt, peremezett sütőlapra, és fagyasszuk 30 percig.

3. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Süssük a tésztát, amíg megdermed, kb. 8 percig. Hagyjuk kihűlni, amíg a tölteléket készítjük.

4. Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a kukoricaszirupot, a vajat, a vaníliát, a cukrot, a fahéjat és a sót. Adjuk hozzá a pekándiót és a csokoládéforgácsot, és újra keverjük el jól az egészet, majd kanalazzuk a keveréket piteformákba.

5. Süssük a sütőlapon, amíg a töltelék éppen csak megdermed, kb. 23-26 percig, félidőben pedig forgassuk meg a sütőlapot. Hagyjuk 5 percig hűlni a sütőlapon, majd tegyük át a piteformákat egy rácsra, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

2. Ricottás sajttorta sült szőlővel

Ricott\u00e1s sajttorta s\u00fclt sz\u0151l\u0151vel

Fotó: Pinterest

Hozzávalók:

  • 14 graham keksz
  • 2 evőkanál friss rozmaringlevél, elosztva
  • 150 g, plusz 1 evőkanál cukor, elosztva
  • 6 evőkanál sótlan vaj, olvasztva
  • 500 g ricotta, szobahőmérsékleten
  • 225 g mascarpone, szobahőmérsékleten
  • 3 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 1 evőkanál citromhéj, plusz 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál kóser só
  • 453 g piros magnélküli szőlő, apró fürtökre vágva
  • 1 evőkanál repceolaj

Elkészítés

1. lépés: Melegítsük fel a sütőt 190°C-ra. Robotgéppel pépesítsük össze a graham kekszet, 1 evőkanál rozmaringot és 1 evőkanál cukrot, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, és addig pépesítsük, amíg a keverék össze nem áll.

2. lépés:Tegyük a keveréket egy tortaformába. Lapos aljú mérőpohárral egyenletesen nyomjuk a kéregformát az aljára és fél centivel feljebb az oldalára. Süssük, amíg illatos és mély aranybarna színű lesz, kb. 12-13 percig. Tegyük át a rácsra, és hagyjuk kihűlni. Csökkentse a sütő hőmérsékletét 160°C-ra.

3. lépés: Közben készítsük el a tölteléket: Tisztítsuk meg a konyhai robotgép tálját és a pengét, majd dolgozzuk a ricottát és a mascarponét simára, kb.2 percig. Adjuk hozzá a tojásokat, a citromhéjat és -levet, a vaníliát, a sót és a maradék cukrot, és addig keverjük, amíg sima nem lesz.

4. lépés: Tegyük a sajttorta keveréket a tésztába, és süssük addig, amíg a szélek meg nem szilárdulnak, de a közepe még rezeg, kb. 44-49 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a sajttortát teljesen kihűlni a formában egy rácson, másfél órán át. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe, amíg lehűl, legalább 4 órán át, de akár egy éjszakán át is.

5. lépés: Tálalás előtt 25 perccel pirítsuk meg a szőlőt: Melegítsük fel a sütőt 230°C-ra. Tegyük rá egy peremmel ellátott sütőlapra a szőlőket az olajjal és a maradék evőkanál rozmaringgal, majd rendezzük el egyenletes rétegben. Addig süssük, amíg a szőlőszemek ketté nem válnak, kb. 8-12 percig. Hagyjuk kissé kihűlni.

6. lépés: Vegyük ki a desszertet a tortaformából, és tegyük rá a tetejére tegyük a sült szőlőt.

3. Vegán csokoládé darabos cookie

Csokol\u00e1d\u00e9s cookie-k f\u00e1b\u00f3l k\u00e9sz\u00fclt asztalon

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 240 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál kóser só
  • 100 g sötétbarna nádcukor
  • 100 g kristálycukor
  • 12,5 cl repceolaj
  • 6 cl víz
  • 2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 255 g keserédes csokoládéforgács
  • 255 g félédes csokoládéforgács

Elkészítés

1. lépés: Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, majd adjuk hozzá a csokoládét.

2. lépés: Egy másik tálban keverjük össze a barna cukrot, a kristálycukrot, az olajat, a vizet és a vaníliát, majd adjuk hozzá a lisztes keveréket, és addig keverjük, amíg éppen csak össze nem áll.

3. lépés: Béleljünk ki két sütőlapot sütőpapírral. Kanalazzunk ki 6 centis halmokat a tésztából, egymástól 2 hüvelyk távolságra. Fagyasszuk meg 30 percig.

4. lépés: Melegítsük fel a sütőt 190°C-ra. Süssük a sütiket, 6 perc után megfordítva a tepsit, amíg a szélek aranybarnára sülnek, összesen 9-12 percig. Hagyjuk kihűlni.

(Good Housekeeping)

Nyitókép: Shutterstock