
Így készítsd el a vitamindús csipkebogyólekvárt házilag
Hozzávalók
- 5 kg csipkebogyó
- 2,5 kg cukor
- 1 citrom
- nátrium-benzoát
Elkészítés
1. lépés: Miután megmostuk a csipkebogyókat, távolítsuk el a végüket és vágjuk ketté őket, majd kaparjuk ki a magjaikt és a szőreiket.
2. lépés: Öntsük fel annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd kis lángon főzzük egy órán át. Ha kész, egy kis lyukú szűrőn passzírozzuk egy fakanállal, így biztosan nem kerül bele a héja és az esetleges benne maradt szőrök.
Fotó: Shutterstock
3. lépés: Ezután mérjük le az egészet, és kilónként adjunk hozzá 50 dekagramm cukrot.
4. lépés: Tegyük vissza a tűzre, majd öntsük bele a citromlét.
5. lépés: Főzzük további 20-25 percig, utána pedig tegyük át üvegekbe, mindegyik tetejére egy késhegynyi tartósítót rakva, és rögtön zárjuk le.
6. lépés: Három-négy percig fordítsuk fejre őket, majd ezután érdemes lepedő közé tenni, és megvárni, amíg a dunsztban kihűl.
Nyitókép: Shutterstock