egy pár szerelmesen néz egymásra és beszélgetnek

A szóhasználat elárulja, mennyire egészséges a kapcsolatotok

Egy bizonyos szóhasználatot összefüggésbe hoztak a nagyobb párkapcsolati elégedettséggel, a pozitívabb párkapcsolati viselkedéssel, a jobb mentális és fizikai egészséggel, sőt az egészség javulásával is.


A „mi" és „minket" névmások használata összefügg az egészségesebb és boldogabb párkapcsolattal − derül ki egy kutatásból.

Azok a párok, akik a „mi" és a „minket" kifejezést használják, egymásrautaltságukat jelzik.

Ha így beszélnek, a pár nagyobb valószínűséggel áll közelebb egymáshoz abban, ahogyan gondolkodnak, éreznek és cselekszenek.

Sőt, ez a szóhasználat azt is sugallja, hogy támaszkodhatnak egymás támogatására. Az egymásrautaltság különösen fontos a stressz és a konfliktusok idején.

A következtetés összesen több mint 5000 embert érintő tanulmány elemzéséből származik.

egy p\u00e1r besz\u00e9lget

Fotó: Shutterstock

Alexander Karan, a tanulmány első szerzője elmondta:

Azáltal, hogy ezeket a tanulmányokat együttesen vizsgáljuk, nagyobb képet kapunk. A mi-beszélgetés a kölcsönös függőség és az általános pozitivitás mutatója a romantikus kapcsolatokban.

Az eredmények azt mutatták, hogy a „we-talk", azaz a „mi-beszélgetés" kapcsolatban állt a nagyobb kapcsolati elégedettséggel, a pozitívabb kapcsolati viselkedéssel, a jobb mentális és fizikai egészséggel, sőt, az egészségmagatartással is.

Karan hozzátette:

A sok különböző pár sok különböző kontextusban történő elemzésének előnye, hogy megállapítható, hogy a we-talk nem csak egy kontextusban van pozitív kapcsolatban, hanem összességében pozitív működést jelez.

A kérdés az, mondta Dr. Megan Robbins, a tanulmány társszerzője, hogy mi jön először, a „mi-beszélgetés" vagy a jó kapcsolat:

Valószínűleg mindkettő. Ha a partnered a »mi« szót használja, az visszahat a gondolkodásmódodra, és ez nagyobb kölcsönös függőséget eredményezhet, ami egészségesebb kapcsolathoz vezethet. De az is előfordulhat, hogy mivel a kapcsolat egészséges és kölcsönös függőség áll fenn, a partnerek támogatóan viselkednek, és a »mi« szót használják.

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Shutterstock