egy nő kidobja az ételt a kukába a konyhában

Ha csak egy dolgot fogadsz meg az új évre, ez a konyhai trükk legyen az

Bár sokszor írtunk már különböző takarítási tippekről, ez közel sem jelenti azt, hogy nálunk minden makulátlan tiszta. Mindig van hova fejlődni, nem igaz?Ennek ellenére keressük az olyan stratégiákat, amelyek segítenek megszelídíteni a rendetlenséget és ésszerűsíteni a háztartási munkákat. Most, hogy itt az új év, használjuk ki az újrakezdés energiáját arra, hogy számba vegyük, mi működik és mi nem. Legyen az egyik fő célkitűzésünk, hogy idén csökkentjük az élelmiszer-pazarlást.

Az élelmiszerpazarlás csökkentése időt és pénzt takarít meg nekünk, mert kevesebb lesz a kidobásra ítélt lejárt szavatosságú, fel nem használt élelmiszer, illetve nem vásároljuk meg duplán azokat a dolgokat, amelyek már megvannak.

A pénzmegtakarítás mellett a hulladék mennyiségének csökkentése hatással lesz az élelmiszer-tárolási és szervezési rendszerünkre is. Ahelyett, hogy új élelmiszereket zsúfolnánk a már eléggé megtelt éléskamrába vagy hűtőbe, gondoskodunk arról, hogy mindent felhasználjunk, amink van.

​Hogyan csökkentheted az élelmiszer-pazarlást?

egy n\u0151 f\u0151z k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 z\u00f6lds\u00e9gekb\u0151l

Fotó: Getty Images

Az újévi szándék megvalósítása érdekében építs be egy estét a maradékok vagy a már kéznél lévő ételek felhasználására, amikor rutinszerűen átnézed a hűtőt és a kamrát, mielőtt elindulnál bevásárolni, hogy megbizonyosodj arról, hogy nincs-e már valami, ami a bevásárlólistán is szerepel. Ez segít elkerülni, hogy pénzt költs olyan dolgokra, amelyekre nincs szükséged, és hogy túlzsúfold az amúgy is zsúfolt konyhai tárolóhelyeidet.

A maradékokból tervezett étkezés és a heti egy „kamra átnézés" egy egyszerű lépés afelé, hogy csökkentsd az élelmiszerpazarlást. Ez nem csak azt jelenti, hogy megtervezed egy-egy étkezés maradékának újrafelhasználását, hanem azt is, hogy az étkezési tervedben helyet szánsz a már felaprított hagymának, a szószos üvegnek, amiben már csak néhány evőkanálnyi van, és a fagyasztott kukoricának, aminek már majdnem lejárt a szavatossága.

Az ilyen céltudatosan összeállított ételek elkészítése kreatívabb szakáccsá tesz, miközben óvod az élelmiszer-büdzsédet is, és csökkented a kidobott élelmiszerek mennyiségét. Már csak az a kérdés, hogy ezt miért nem csináltuk korábban is?

Forrás: The Kitchn

Nyitókép: Getty Images