Nincs is jobb az őszi estéken, mint a fahéjas churros
Nincs is jobb az őszi estéken, mint betakarózni egy puha pokrócba és édességet enni, például egy csokiöntetbe mártogatott churros-t.
Hozzávalók
A szószhoz:
- 100 g cukor
- 4 evőkanál sótlan vaj, darabokra vágva
- 1,2 dl tejszín, szobahőmérsékleten
- 30 g cukrozatlan kakaópor
- Csipetnyi kóser só
- 56 g étcsokoládé, apróra vágva
A churroshoz:
- 1 fahéjrúd
- 6 cl olívaolaj
- 1 evőkanál plusz 100 g cukor
- 1/2 teáskanál kóser só
- 120 g. általános liszt
- Növényi olaj, a sütéshez
- 1 nagy tojás
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
Fotó: Shutterstock
Elkészítés
1. lépés: Készítsük el a szószt: Egy kis lábasban villával keverjük össze a cukrot és 2 evőkanál vizet. Főzzük közepes fokozaton, szükség szerint megforgatva az edényt, amíg borostyánszínű nem lesz, 4-5 percig.
2. lépés: Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat, majd a tejszínt, a kakaóport és a sót is, hogy feloldódjon. Adjuk hozzá a csokoládét, és hagyjuk állni 3 percig, majd addig keverjük, amíg megolvad és simává válik.
3. lépés: Készítsük el a churrost: Közepes serpenyőben főzzük a fahéjrudat közepes fokozaton, amíg illatos nem lesz, kb. 2 percig. Adjuk hozzá az olívaolajat, 1 csésze vizet, 1 evőkanál cukrot és sót, majd forraljuk fel. Dobjuk ki a fahéjrudat, majd vegyük le a tűzről a fazekat. Fakanállal gyorsan keverjük bele a lisztet, és hagyjuk állni.
4. lépés: Töltsünk egy közepes méretű serpenyőbe 10 centiméternyi növényi olajat, és közepes fokozaton melegítsük, amíg a hőmérséklet 175°C-ot nem mutat.
5. Közben a forró churros tésztát tegyük át egy nagy tálba. Elektromos keverővel alacsony fokozaton 1 percig verjük, hogy kissé lehűljön. Verjük bele a tojást (a tészta sima és fényes lesz), majd tegyük át a tésztát egy sütőzacskóba.
6. 4 adagban dolgozzunk, és nyomjunk 8-10 centi hosszúságú tésztákat az olajba (a végeket ollóval vágjuk le). Süssük aranybarnára, kb. 4 percig, majd tegyük át a papírtörlőn elhelyezett rácsra.
7. Egy nagy tálban keverjük össze az őrölt fahéjat és a maradék 100 g cukrot. Amikor a churros eléggé kihűlt ahhoz, hogy kezelni tudjuk, forgassuk meg a fahéjas cukorban. Tálaljuk a csokoládé-karamell mártogatós szósszal.
Nyitókép: Shutterstock