Villára tekert mérőszalag sárga háttéren

Nem is gondolnád, de ez a legváratlanabb akadálya a fogyásnak

A fogyás elég nehéz e meglepő akadály nélkül is.

A fogyni próbáló emberek gyakran szembesülnek a saját családjuk kritikájával, derül ki egy kutatásból, amely megállapította, hogy azok a nők, akiket a családjuk kritizált a súlyuk miatt, végül többet híztak.

Ezzel szemben azok, akik feltétel nélküli elfogadást kaptak a családjuktól, több mint ötször annyit fogytak.

„Amikor rosszul érezzük magunkat a testünk miatt, gyakran fordulunk szeretteinkhez – családtagjainkhoz, barátainkhoz és szerelmi partnereinkhez – támogatásért és tanácsért. Az, hogy ők hogyan reagálnak, nagyobb hatással lehet, mint gondolnánk”

– magyarázta Christine Logel professzor, a tanulmány első szerzője.

A kanadai vizsgálatban több száz fiatal nő vett részt, akiket körülbelül 9 hónapon keresztül követtek, megkérdezték őket a súlyukról, arról, hogyan érzik magukat ezzel kapcsolatban, és mit gondolnak erről a szeretteik.

Az eredmények szerint azok a nők, akik nem kaptak sok elfogadó üzenetet a családjuktól, átlagosan 5,5 kilót szedtek fel, míg azok, akik elfogadó üzeneteket kaptak, átlagosan 1 kilót fogytak.

„A vizsgálatban részt vevő nők átlagosan a Health Canada BMI-ajánlásainak felső határán voltak, így a legegészségesebb az lenne, ha megtartanák a súlyukat, és nem lennének olyan szigorúak önmagukkal szemben. A nők közül azonban sokan még mindig nagyon aggódtak amiatt, hogy mennyi a súlyuk, és a legtöbben beszéltek erről a szeretteikkel”

– fogalmazott Logel.

Az, hogy jobban érezték magukat a bőrükben, valószínűleg arra ösztönözte a vizsgálatban résztvevőket, hogy egészségesebben étkezzenek.

Az elfogadás csökkentheti a stresszt is, ami kisebb súlygyarapodáshoz vezethet.

Logel hozzátette, számos kutatás azt mutatja, hogy a társadalmi támogatás javítja az egészségünket.

„A társas támogatás fontos része az az érzés, hogy szeretteink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk. Mindannyian ismerünk valakit, aki rámutat a súlygyarapodásunkra, vagy felajánlja, hogy segít nekünk lefogyni.
Ezek az eredmények azt sugallják, hogy ezek a megjegyzések tévesek.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Unsplash