Fejét fogó, mosolygó nő

A legjobb vitaminok a gyors és egészséges hajnövekedéshez

Fontos a hajunk ápolása a különböző tápláló termékekkel, de annak eredendő egészségét és növekedési képességét a fejbőrünk állapota, valamint az étrendünk is nagyban befolyásolja.

Ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot, amire szüksége van, a szőrzet gyakran az elsők között fogja ennek hátrányait megérezni. Mivel a szőr nem szükséges a fizikai egészséghez, a szervezet a szőrsejtek termelését nem tekinti létfontosságúnak, így az az utolsó, amelyik megkapja a bevitt tápanyagokat, és az első, amelyiktől megvonjuk.

Még a kis hiányosságok is, amelyek nem befolyásolják az általános egészségi állapotunkat, vagy a vérvizsgálatok nem mutatják ki, szőrhullást okozhatnak.

A hajsejtek a bőrsejtek után a leggyorsabban osztódó sejtjeink, vagyis a haj energia-, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjeszükséglete nagyon magas. Igényes, de alapvetően nem igényelt szövet lévén, a haj tápanyagigénye egyedi, és ezeket nehéz lehet pusztán a táplálkozással kielégíteni.

A tápanyaghiány rengeteg problémát okozhat hajszálainknak, különösen, ha hajhullásról és hajtöredezésről van szó. Ezért lehetnek olyan hasznosak a táplálékkiegészítők, melyek extra és gyakran nélkülözhetetlen támogatást nyújtanak.

Mielőtt vitamint kezdenénk szedni a hajnövekedésre

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, és ha hajhullást vagy törékeny hajat tapasztalunk, konzultáljunk a háziorvossal, bőrgy-vagy hajgyógyásszal, akik első lépésben valószínűleg vérvizsgálatot fognak végeztetni a gyakori tápanyaghiányok ellenőrzésére.

Győződjünk meg arról is, hogy a szedett vitaminok kombinációja nem hat-e egymás ellen, vagy nem zavarják egymást. Például a C-vitamin segíthet a vas felszívódásának növelésében, míg a cink gátolhatja azt. A zsírban oldódó vitaminok is zsírtartalmú étkezés közben szívódnak fel a legjobban, így az isem mindegy, mikor vesszük be őket.

Egyénenként eltérő, hogy kinek milyen kiegészítőket érdemes szednie. Mindenki étrendje kissé eltérő, ahogyan az egészségi és bélrendszeri felszívódási tényezők is.

Menstruáció alatt

A menstruáló embereknek valószínűleg előnyös egy olyan étrend-kiegészítő, amely vasat, C-vitamint, lizint (amely segíti a szervezetet a vas tárolásában) és B12-vitamint tartalmaz.

Túlzott hajhullás esetén

A vas és a ferritin (tárolt vas) hiánya az egyik leggyakoribb oka a nők túlzott napi hajhullásának.

Ha általánosabbat keresünk

A D3-vitamin egy másik olyan kiegészítő összetevő, amelyre mindenkinek, így a férfiaknak is érdemes odafigyelniük, mivel a D-vitamin hiánya hihetetlenül gyakori, és hatással lehet a haj növekedési ciklusára; minden szőrtüszőben van egy D-vitamin-receptor. Ha azonban egy mindenre kiterjedő kiegészítőt keresünk, a legtöbb ember számára egy általános multivitamin is megfelelő.

Vízben oldódó vitaminok (C-vitamin és B-vitaminok)

A vízben oldódó vitaminokat nem raktározta el a szervezet, minden felesleg kimosódik a vizeletünkkel. Emiatt rendszeresen kell fogyasztanunk őket, és kevésbé valószínű, hogy nagy dózisban fogyasztva problémákat okoznak. Nem hatástalanok azonban, és a nagyon nagy dózisok szedése káros mellékhatásokhoz vezethet.

B-vitamin

A B-vitaminoknak kritikus szerepe van a haj és a bőr egészségében, valamint szükségesek az idegrendszer számára és a stressz szervezetre gyakorolt hatásának csökkentésében. A B2 (riboflavin), B3 (niacin), B9 (folsav) és B12 (kobalamin) különösen fontosak, mivel hiányuk vérszegénységet okozhat, ami hajhulláshoz vezethet.

B7-vitamin (biotin)

A biotin segít a szervezetnek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében és az ételek energiává alakításában. A biotinhiány viszonylag ritka, és a tiszta biotin-kiegészítő szedése nem fogja megállítani a hajhullás problémáját, hacsak nem biotinhiány miatt van. Mivel azonban vízben oldódó vitamin, nem okozhat kárt, ha be szeretnénk építeni a rutinunkba. A biotinban gazdag élelmiszerek közé tartozik a tojás, a hal, a hús, a magvak, a diófélék, az édesburgonya, a brokkoli és a karfiol.

B12-vitamin (kobalamin)

A B12-vitamin segít a szervezetnek a haj építőköveinek számító aminosavak anyagcseréjében, és segít megőrizni a vörösvértestek egészségét, így azok megfelelő oxigénnel látják el a szöveteket, beleértve a hajhagymákat is.

C-vitamin

Bár kevés tanulmány bizonyítja a C-vitamin és a hajnövekedés közötti jelentős összefüggést, előbbi segít a vörösvértestek kialakításában, amely szükséges a vas felszívódásához. A C-vitamin emellett fenntartja az egészséges bőrt és csontokat, és segít a sebgyógyulásban. A fehérje-anyagcseréhez, a kollagén szintéziséhez is kapcsolódik, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, valamint hozzájárul a kollagénképződéshez is.

Zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K)

Testünk szövetében raktározódnak, így óvatosabban kell bánni velük, mivel veszélyes mennyiségben gyűlhetnek fel.

D-vitamin

A D-vitamin valószínűleg szerepet játszik a hajnövekedési ciklusban, konkrétan a hajnövekedési fázis beindításában. Hiánya gyakori az olyan időszakokban, amikor nincs elég ultraibolya fény ahhoz, hogy saját magunk termeljük, ezért ősztől tavaszig ajánlott a D-vitamin pótlása. A szájon át szedhető kapszulák mellett olajos halak, vörös húsok és tojássárgája fogyasztásával is növelhetjük a D-vitamin-bevitelt.

E-vitamin

A bőr egészségét fenntartó és az immunrendszerünket támogató antioxidáns segít támogatni a hajnövekedést a jó környezetet biztosítáváal a hajhagymáink számára.

Ásványok

Vas

Elengedhetetlen az egészséges hajhoz, és a vashiány világszerte a hajhullás egyik leggyakoribb oka. A nőket és a vegán vagy vegetáriánus embereket nagyobb valószínűséggel érinti a vashiány. A jó vasforrások közé tartozik a vörös hús, a diófélék és a bab.

Cink

A cink kulcsfontosságú összetevője annak, hogy szervezetünk feldolgozza a fehérjéket és a zsírokat (az egészséges hajnövekedés építőköveit). Cinket tartalmazó ételek a marhahús, bárányhús, rák, földimogyoró, búzacsíra, tej és sajt.

Réz

A réz hozzájárul a normál hajszín fenntartásához. Általánosságban elmondható, hogy az olyan ásványi anyagok hiánya, mint a jód, a cink és a réz, korai őszülést, gyenge hajnövekedést és törékeny hajat okozhat.

(Glamour)

Nyitókép: Unsplash