hűtőszekrény belseje

Te figyelsz rá? 6 hiba, amit gyakran elkövetünk a hűtőben tárolás során

A hűtőszekrény vitathatatlanul az egyik legfontosabb háztartási eszközünk. Ahhoz azonban, hogy a bevásárlás és az ételkészítés jól működjön, az élelmiszerpazarlást pedig sikerüljön minimalizálni, elengedhetetlen a hűtő megfelelő rendszerezése.


A hűtőszekrény tartalmának elhelyezésén múlhat, hogy a frusztráló vacsorakészítés zökkenőmentessé váljon. De ezen múlhat az is, hogy megeszed-e a maradékokat, mielőtt megromlanának. Heather Aiello profi otthonszervező, aki megosztotta, melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket az emberek elkövetünk a hűtőszekrényük rendszerezése során. Íme!

​1. Túlzsúfolt polcok

Stresszes lehet a maradékok tornyai között kotorászni, amikor megpróbálsz eljutni ahhoz az egy doboz cseresznyeparadicsomhoz. De a hűtőszekrény túlzsúfoltsága nem csak a tárgyak átláthatóságáról és elérhetőségéről szól − akadályozhatja a légáramlást is, és egyenetlen hűtéshez vezethet, így az élelmiszerek gyorsabban megromolhatnak.

​2. A tárgyak forgatásának elmulasztása

Ez egy újabb egyszerű módja az élelmiszerpazarlás minimalizálásának. Ha elhanyagoljuk a tételek rotálását, az élelmiszerpazarláshoz vezethet, mivel a régebbi tételek hátrébb kerülnek és elfelejtődnek. Fontos, hogy rendszeresen forgassuk a tételeket, hogy a régebbi tételek előbb kerüljenek és fel legyenek használva.

​3. Az átlátszó edények használatának mellőzése

Nem csak a méret és a forma számít, hanem az is, hogy milyen tárolóedényt használsz a hűtőszekrényed rendszerezésekor. Az nem átlátszó tárolók vagy csomagolások használata megnehezíti, hogy lásd, mi van benne, ami elfelejtett élelmiszerekhez és élelmiszerpazarláshoz vezet. Az átlátszó tárolók választása viszont lehetővé teszi, hogy a háztartásban mindenki könnyen azonosítani tudja a tartalmat.

​4. A tárgyak helytelen tárolása

egy l\u00e1ny betesz valamit a h\u0171t\u0151be

Fotó: Shutterstock

A hűtőszekrény nem megfelelő zónáiban tárolt tételek befolyásolhatják az eltarthatósági időt és a frissességet. Ez vonatkozik például arra, hogy hol tárolod a zöldségeket. Másik gyakori hibák közé tartozik a tejtermékek ajtóban tárolása, ahol a hőmérséklet ingadozik, ami romláshoz vezethet, vagy a nyers húsok elhelyezése a fogyasztásra kész ételek fölé, ami keresztszennyeződéshez vezethet.

​5. A lejárati dátumok figyelmen kívül hagyása

Ez egy másik fontos élelmiszerbiztonsági probléma, és a címkék egyszerű ellenőrzése nem elég. Az élelmiszerekre nyomtatott lejárati dátumok rendszeres ellenőrzése mellett érdemes felcímkézni az árucikkeket a felbontás dátumával, hogy biztosítsd a frissességet és a biztonságot.

​6. A rendszeres takarítás elmulasztása

A hűtőszekrény rendszeres tisztítása talán nem tűnik a rendszerezés részének, de nagyban befolyásolja a hűtőszekrény kinézetét és hangulatát, ami viszont befolyásolja, hogy mennyire tudod rendben tartani. A hűtőszekrény tisztításának elhanyagolása kiömlött folyadékok, morzsák és ételmaradékok felhalmozódásához vezethet, ami egészségtelen környezetet teremt, és potenciálisan szagokat okoz.

Forrás: Kitchn

Nyitókép: Unsplash