Fiatal nő az ágyban kávézik

Ébredés után rögtön kávézol? Elmondjuk, miért nem jó

Biztosan te is ismersz olyan embert – ha csak épp nem te magad vagy az – aki szinte a szemeit is alig tudja kinyitni reggel kávé nélkül. Vannak, akik számára elképzelhetetlen, hogy koffein nélkül induljon a nap, pedig van egy jelentős érv, ami ellene szól.


Bár csábító lehet a gondolat, hogy a reggelt még az étkezés előtt kávéval kezdjük meg, nem feltétlenül jó ötlet. De miért kellene várni vele?

Nos, a titok a kávé időzítésében rejlik. Eszerint az elmélet szerint az olyan reggeleken, mikor az éjszakát forgolódással és rossz alvással töltötted, érdemes várni a koffein fogyasztásával legalább néhány órát ébredés után. Ha például reggel 6:30-kor ébredsz, akkor az első kávé vagy eszpresszó 9:30-kor érkezzen, de még ideálisabb esetben csak 11:30-kor.

Azért lenne fontos várni, mert a kortizol, az elsődleges stresszhormonunk a kora reggeli órákban éri el a csúcspontját, ami elősegíti az ébredést, és megadja azt a lökést, amire szükséged van ahhoz, hogy felkelj és elkezdhesd a napot. Viszont onnantól a nap folyamán folyamatosan csökken és éjféltájt éri el a legalacsonyabb szintet.

Unsplash


Ennek értelmében a kora reggeli órákban van a legkevésbé szükségünk koffeinre. Még akkor is, ha előző este nagyon rosszul aludtunk. A titok abban rejlik, hogy addig próbáld meglovagolni a szervezet természetes lökését, ameddig csak tudod. Ezután válassz egy olyan időpontot a koffein fogyasztására, amikor a legfárasztóbbnak érzed a délutáni napszakot.

Viszont érdemes ezzel is óvatosnak lenni: egy adag koffein ugyanis nagyjából öt óra alatt lassítja le a szervezetet, tehát ha túl későn fogyasztjuk, akkor az megint csak elronthatja az éjszakai alvásunkat.

Néhány tipp, hogy egy rossz éjszakai alvás után mégis könnyebben induljon a reggel:

  • ébredés után egy pár percre menj természetes fénybe és kerüld a telefon képernyőjét
  • próbálj ki alacsony intenzitású testmozgást
  • egyél egy tartalmas, energiát adó reggelit