egy nő kávét iszik egy kávézóban a napsugarakban

Ez történik a testeddel, ha nem fogyasztasz több kávét

Bár lehet eddig nem így gondoltál rá, a szeretett reggeli duplakávéd kortyolgatása igazi kétélű kard lehet. Energiát biztosít, de könnyű túlzásba esni vele. Egy nagy kortytól megemelkedhet a szívverésed, sőt, akár még kellemetlen szorongás is rádtörhet.


Egy felmérés szerint az amerikaiak legalább 10 százaléka szeretné csökkenteni a koffeinbevitelét. És bár a kutatók úgy vélik, hogy a kávénak lehet néhány kulcsfontosságú egészségügyi előnye, például a szívbetegség és a cukorbetegség elleni védelem, érthető, hogy egyes kávéimádók miért döntenek úgy, hogy visszavesznek a napi adagból.

​Mi történik a szervezeteddel közvetlenül azután, hogy abbahagyod a kávéfogyasztást?

Az FDA a biztonságos koffeinfogyasztást napi 400 milligrammban maximálja, de mérsékelt kávéfogyasztónak általában azt tekintik, aki naponta 3-5 csésze kávét kortyolgat.

A napi kávézás azonban fizikai függőséget okozhat. Nem tekinthető kémiai függőségnek, hanem inkább egy enyhe dopaminlöket és egy megszokott stimuláns, amire a szervezet elkezd számítani. Amikor valaki hirtelen abbahagyja ezt az energialöketet, gyakran jelentkeznek az „elvonási tünetek".

egy cs\u00e9sze k\u00e1v\u00e9t fog egy n\u0151i k\u00e9z egy k\u00e1v\u00e9z\u00f3ban

Fotó: Getty Images

A fejfájás, a fáradtság és a koncentrációs nehézségek a leggyakoribb tünetek, de Dr. Stephen Devries kardiológus szerint a koffeinmegvonás súlyossága egyénenként eltérő lehet. Előfordulhat, hogy egyesek egyáltalán nem is vesznek észre különbséget. Az Amerikai Orvosi Szövetség megjegyzi, hogy az elvonási tünetek általában már 12 órával az utolsó csésze elfogyasztása után elkezdődnek, és a koffeinre érzékenyeknél akár 10 napig is eltarthatnak. Számíts arra, hogy egy-két napig lomhának (és talán még mogorvának is) fogod érezni magad, amíg a szervezeted alkalmazkodik.

​Hogyan lehet biztonságosan csökkenteni a kávéfogyasztást?

Fontold meg, hogy a dupla adag espressót nyugtató zöld teára vagy félkoffeines kávéra cseréled. Ahhoz, hogy a szervezeted a folyamat során végig támogatva legyen, növeld a vízfogyasztást, és iktass több testmozgást a napi rutinodba.

A koffein csökkentéséhez vagy kiiktatásához az étrendből a legjobb stratégia, ha az átmenetet fokozatosan hajtjuk végre. Az egyik megközelítés az, hogy a koffeintartalmú italok számát felére, majd néhány nap múlva ismét felére csökkentjük

− ajánlja Devries.

Forrás: Foodandwine

Nyitókép: Getty Images