Ez a lefekvés előtti szokás megölheti a kapcsolatotokat

Ez a lefekvés előtti szokás megölheti a kapcsolatotokat

Az ágyunk szent hely. A hely, ahol alszunk és ahol a fárasztó hétköznapok után megpihenünk. Egyes szokások azonban tönkre tehetik a hálószobánk varázsát és különösen rossz hatással lehetnek a párkapcsolatunkra is.


Ha a telefonunk bámulásával töltjük az alvás előtti perceket, azzal könnyen tönkre tehetjük a kapcsolatunkat.

„Nehéz tagadni, hogy ez komoly károkat okozhat egy kapcsolatban”

– mondta egy párterapeuta.

Amikor a pároddal egy időben, egymás mellett telefonoztok, azt szakkifejezéssel párhuzamos görgetésnek nevezik. Ilyenkor teljesen figyelmen kívül hagyjuk a partnerünket és a telefonunknak adjuk át magunkat. A párhuzamos görgetés pedig számtalan pár számára jelent komoly problémát – derült ki egy kutatásból.

A Baylor Egyetem 2017-es, 143 romantikus kapcsolatban élő ember bevonásával készült tanulmányában a résztvevők 70%-a mondta azt, hogy a mobiltelefonok használata „gyakran”, „nagyon gyakran” vagy „állandóan” zavarják a partnerükkel való interakciójukat.

Tracy Ross, New York-i családterapeuta szerint nehéz olyan párra gondolni, aki ne tekintené a telefonját nemkívánatos harmadik félnek a kapcsolatában.

„Sok pár, akikkel dolgozom, arra panaszkodik, hogy a párja állandóan a telefonján van, szórakozott, és nehéz a figyelmét felkelteni”

– mondta.

„Bár teljesen érthető, hogy a nap végén ki kell kapcsolódni, nehéz tagadni, hogy ez milyen károkat okozhat egy kapcsolatban.”

A telefonálással máshová helyezzük a fókuszt és az energiát, és sok elfoglalt pár számára nagyon kevés alkalom van arra, hogy zavaró tényezők nélkül kapcsolódjanak egymáshoz. A lefekvés az egyik ilyen alkalom, így ez egy elpazarolt lehetőség, mondta Ross.

„A párhuzamos görgetés - vagy csak általában a telefonon való lógás - megakadályozza a tapasztalatok, érzések és aggodalmak megosztását, több szeparáltságot teremtve, ami a kapcsolat ellentéte”

– mondta.

Ezen kívül a szexuális életünknek sem tesz jót a TikTok-videók állandó görgetése.

„Alapvetően csökkented az intimitás és a szeretet esélyét, vagy csak úgy általában a partnereddel való kapcsolatteremtés esélyét”

– mondta a terapeuta.

„Az intimitás létfontosságú egy erős kapcsolathoz - és ennek rendszeresen, kivétel nélkül meg kell történnie ahhoz, hogy egy pár boldoguljon.”
„Persze, ha az intimitás és a melegség erős a kapcsolatban, a nap végi párhuzamos görgetés nem feltétlenül rossz dolog. Ha stabil a kapcsolatod, akkor ez nem fogja tudni tönkre tenni a kapcsolatodat”

– mondta Aimee Hartstein, New York-i pszichoterapeuta.

A kutatás során a még viszonylag boldog, elégedett párok is azt mondták, hogy a munka és a magánélet egyensúlya küzdelmes lehet, és sosem árt, ha jobban odafigyelünk a telefonunkkal való kapcsolatunkra.

Nyitókép: Photo by Kinga Howard on Unsplash

(HuffPost)