Párkapcsolatban élő felek telefonoznak és gyanúsan néznek egymásra

Ez a 3 személyiség jel a megcsalást vetíti előre

Egy új kutatás három személyiségjegyet állapított meg, melyek előre jelezi, ha a párunk megcsalásra hajlamos típus.


A házasságtörést előre jelzi, ha a párunk neurotikus, alacsony önértékelésű és ha sokszor gyanúsan viselkedik.

Ennek az az oka, hogy a neurotikus emberek általában kevésbé tudják kontrollálni az impulzusaikat, így nagyobb valószínűséggel élnek a kínálkozó lehetőségekkel.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkezők a viszonyokban keresik az érvényesítést.

A gyanús partnerek pedig szintén előre jelzői lehetnek a megcsalásnak, mivel az emberek meglepően jól tudják leolvasni a hűtlenség jeleit.

De hogyan derült ez ki?

Egy tanulmányban résztvevő idegen képes volt kiszúrni, hogy kik azok, akik megcsalják a párjukat, pedig csak néhány percig figyelte a pár interakcióját.

A következtetések egy országos reprezentatív felmérésből származnak, amelyben 2291 olyan ember vett részt, akik legalább egy éve házasok voltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy minden évben 2,3% volt a házasságtörés esélye. Más tanulmányok szerint pedig a hűtlenség a kapcsolatok akár 75%-át is érintheti.

A neuroticizmus fontos előre jelzője volt a házasságtörésnek, írják a tanulmány szerzői:

„A neuroticizmus szignifikánsan kapcsolódott a hűtlenséghez, ami hasonló ahhoz, amiről a neuroticizmus és a viszonyba való belépés észlelt valószínűsége közötti összefüggésről számoltak be.”

A neurotikus emberek nagyobb valószínűséggel élnek a kínálkozó lehetőségekkel, írják a szerzők:

„Elképzelhető, hogy a neuroticizmus impulzivitás az az aspektusa, amely a hűtlenség megnövekedett valószínűségét eredményezi, mivel feltételezték, hogy a magas impulzivitású és alacsony megbízhatóságú emberek nagyobb valószínűséggel cselekednek a szexuális lehetőségek alapján.”

Ezen kívül további kutatások azt is alátámasztották, hogy a férfiak akkor is nagyobb valószínűséggel csalják meg párjukat, ha az éppen várandós.

Nyitókép: Shutterstock