Hiába szedsz multivitamint, nem biztos, hogy egészségesebbé tesz

Hiába szedsz multivitamint, nem biztos, hogy egészségesebbé tesz

A napi multivitaminok a legnépszerűbb étrend-kiegészítők közé tartoznak, de nem biztos, hogy egészségesebbé tesznek.


Becslések szerint a felnőttek körülbelül egyharmada szed multivitamint. A fogyasztók évente körülbelül 8 milliárd dollárt (mintegy 3 milliárd forint) költenek rájuk. Természetesen csábító a vonzereje annak, hogy az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot napi egy tablettában megkapod. Általában az egészség és a fittség megőrzése, valamint a krónikus betegségek megelőzése érdekében szedünk multivitaminokat.

Egy ideje azonban egyre több a bizonyíték, hogy a napi multivitaminok nem biztos, hogy valódi védőhatást jelentenek a fogyasztók számára az olyan krónikus betegségek ellen, mint a szívbetegségek és a rák. Sőt, az egészséges egyének számára a multivitaminok egyáltalán nem biztos, hogy előnyösek.

Egy nagyszabású, több mint 20 évig tartó, közel 400 000, krónikus betegséggel nem rendelkező amerikai felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során a napi multivitamin szedők halálozási kockázata nem javult azokéhoz képest, akik nem szedtek multivitamint. Sőt, azok, akik szedték a kiegészítőt, enyhén megnövekedett (4%) halálozási kockázatot mutattak. A résztvevők átlagéletkora 61,5 év volt.

A Nemzeti Rákkutató Intézet kutatóinak eredményeit a JAMA Network Open című folyóiratban tették közzé.

Erikka Loftfield, a Nemzeti Rákkutató Intézet Rákepidemiológiai és Genetikai Osztályának kutatója és a tanulmány első szerzője a Healthline-nak elmondta:

A mai napig nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték az MV-használat előnyeinek és ártalmainak meghatározására.

​A multivitaminok nem járnak halandósági előnnyel

Loftfield és csapata három különálló kohorszot használt fel vizsgálatához, összesen 390 124, általában egészséges amerikai felnőttet, mintegy 20 éves követési adatokkal. A vizsgálat mérete és hossza a két legnagyobb erőssége. Ugyanakkor megfigyeléses jellegű, ami azt jelenti, hogy egy kontrollált vizsgálattal ellentétben nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést két esemény között.

vitaminok egy k\u00e9zben

Fotó: Shutterstock

Aggodalomra ad okot, hogy a multivitaminok használatával kapcsolatos egészségügyi eredmények félrevezetőek az azokat használó demográfiai csoportok miatt. A „beteg felhasználók hatása" arra a lehetőségre utal, hogy a beteg egyének egészségi állapotuk miatt gyakrabban használnak multivitaminokat. Másrészt az „egészséges felhasználók hatása" ennek az ellenkezőjét jelenti: azok az egyének, akik már egészséges életmódot folytatnak, hajlamosabbak lehetnek arra, hogy a multivitaminokat a rutinjuk részeként használják, mint azok, akik kevésbé egészségtudatosak. Megfelelő kontroll nélkül ezek a hatások két ellentétes következtetésre vezethetik a kutatókat a multivitaminok halálozási kockázatra gyakorolt hatásáról.

Loftfield elmondta, hogy ezeket az eltérő hatásokat az olyan életmódbeli tényezők, mint a dohányzás, az étrend és a fizikai aktivitás beállításával tudták kontrollálni. Kizárták továbbá azokat a személyeket, akiknek a kiindulási időpontban súlyos krónikus betegségük volt, beleértve a rákot is, hogy figyelembe vegyék a „beteg felhasználó hatását".

Végül, miután mindezeket a tényezőket kontrollálták, azt találták, hogy a multivitaminokat szedőknél nem volt alacsonyabb az összes okból bekövetkező halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek multivitaminokat. Nem figyeltek meg semmilyen előnyt az egyes egészségügyi kimenetelekkel kapcsolatban sem, beleértve a rákot, a szívbetegséget és a stroke-ot.

Az eredmények összhangban vannak a korábbi kutatásokkal, köztük az amerikai Preventive Services Task Force 2022-ben és 2014-ben tett ajánlásaival, amelyek szerint a szedésüknek kevés vagy semmilyen előnye nincs.

​Ajánlják-e a dietetikusok a multivitamin-kiegészítő szedését?

Alyssa Kwan, MS, RD, a Stanford Medicine kardiológiai klinikai dietetikusa elmondta:

Általában nem ajánlok multivitamint azoknak, akik egészséges étrendet követnek és kiegyensúlyozottan étkeznek. Csak akkor ajánlok egyet, ha a betegek táplálkozási szempontból nem elégítik ki a tápanyagszükségleteiket, vagy ha a kiindulási állapotukban rosszul táplálkoznak. Lehet, hogy nagyon rossz az étvágyuk, vagy egyszerűen nem tudnak mindent kielégíteni pusztán a diéta révén, akkor javaslom a multivitamin kiegészítést.

Forrás: Healthline

Nyitókép: Shutterstock