kavicsok egymáson

Egyszerű módszer a mindennapi optimizmus fenntartására

Egy, a hosszú élet titkával foglalkozó szakértő szerint van egy hihetetlenül egyszerű módja annak, hogy minden nap növeljük és szinten tartsuk a boldogság érzését kiváltó dopaminszintünket. A tipp pedig igen jól jöhet mindannyiunknak, már csak azért is, mert a mentális egészségünkön már ébredésünk első pillanatától kezdve dolgozunk – akár tudatosan tesszük ezt, akár nem.Mi is az a dopamin pontosan? 

Ez egy olyan hormon az agyunkban, amely egyfajta jutalomközpontunkként működik: örömérzetet, motivációt és még több, a mentális jóléttel kapcsolatos tényezőt befolyásol. És akár mi magunk is többet tudunk belőle termelni

– magyarázza Dr. Olivier Courtin-Clarins öregedés szakértő Guess My Age If You Can című könyvében.

A szakember megosztotta tanácsait is, mit tehetünk annak érdekében, hogy jól, kevésbé gyorsan és jobb életminőséggel öregedjünk.

Munkáiban kifejezett figyelmet szentel annak a témának, hogy a pozitív érzelmek miképpen hoznak létre egy olyan körforgást, amely serkenti a szervezet önjavító képességét, a relaxációt, és olyan jóléti hormonokat termel, mint a dopamin, a szerotonin, az endorfin vagy az oxitocin.

Mi tehetünk az optimista szemléletmódért?

Az optimizmusért minden nap meg kell dolgozni

– hangsúlyozza Courtin-Clarins.

Ehhez pedig szerinte annyi elég, ha naponta három alkalommal megajándékozzuk magunkat apró örömökkel.

Ez is érdekelhet: A kevesebb néha több: a boldogság eléréséhez ennyi szabadidőre van szükségünk

v\u00edzparton \u00fcl\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Nem kell itt egyből nagy dolgokra gondolnunk! Lehetnek ezek hétköznapi rutinok is, amelyek óriási mértékben segítik a közérzetünket: főzés, naplóírás, egy szerettünk megölelése, kedvenc zenénk meghallgatása, vagy egy kávé elfogyasztása anélkül, hogy bármi mással foglalkoznánk közben.

„Emlékezzünk vissza mindig három dologra, ami a nap folyamán történt velünk. Ez felderíti a gondolkodásunkat, és arra ösztönöz, hogy a poharat félig telinek lássuk. Ez pedig napról napra megváltoztatja a látásmódunkat, és serkenti a jó közérzetet keltő molekulák kiválasztását”

– fejti ki egy másik tanácsát a Glamournak a szakértő.

Sokunkban felmerülhet, hogy ez a hozzáállás mennyire változtatható meg saját elhatározással. Alapvetően ugyan igaz, hogy az alapszemélyiségünk, környezetünk és a körülöttünk élő személyek nagy hatással vannak ránk, mi is tehetünk azért, hogy optimistábbak legyünk.

Minden tanulmány egyetért abban, hogy a személyiségjegyek 30-50%-a biológiailag meghatározott. Ez viszont egyúttal azt is jelenti, hogy a maradék 50-70%-ot mi magunk sajátíthatjuk el – de csak akkor, ha mindennap tudatosan figyelünk erre.

Nyitókép: Shutterstock