Paradicsomlé egy pohárban, mellette friss paradicsomok

A paradicsomlé hatással lehet egy fertőzés legyőzésére

Egy új tanulmány szerint a paradicsom segíthet a bélrendszerben lévő bakteriális fertőzések leküzdésében.


A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott zöldsége tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és egyéb vegyületekkel, melyek közül kettőnek nemrég az amerikai a New York-i Cornell University tudósai azonosították a baktériumölő tulajdonságát.

A Jeongmin Song, a Cornell mikrobiológusa által vezetett kutatócsoport a bélbaktériumok egyik nemébe tartozó, a bélbe behatoló, gyakran ételmérgezést okozó Salmonella baktériumokat, konkrétan a Salmonella egyik tífuszos szerotípusát, a Salmonella enterica Typhi-t vizsgálta, amely csak az emberben él, és a bélből a véráramba csúszva tífuszt okoz, és elterjed a szervezetben.

Más, élelmiszerrel terjedő kórokozóhoz hasonlóan az élelmiszerek megfelelő kezelése és tárolása, valamint az antibiotikumokhoz való hozzáférés segíthet az embereknek elkerülni a szalmonella okozta ételmérgezést.

A tífusz azonban továbbra is nagy közegészségügyi problémát jelent a világ számos olyan részén, ahol az emberek nem jutnak hozzá tiszta vízhez, higiéniához vagy tífusz elleni védőoltáshoz. A tífusz emberről emberre terjed a fertőzött élelmiszerekkel és vízzel, és a gyermekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

2016-ban a világon elsőként tört ki Pakisztánban a gyógyszereknek nagymértékben ellenálló tífusz, és nyolc évvel később a fertőző betegségek szakértői még mindig attól tartanak, hogy ha nem sikerül megfékezni azt, regionális vagy globális járványokat okozhat.

Az alultápláltság szintén gyakori probléma Pakisztánban és más ázsiai, afrikai, latin-amerikai és karibi országokban. Egy 2023-as, 64 országot vizsgáló tanulmány szerint a 2 év alatti gyermekek csaknem fele nem fogyasztott gyümölcsöt vagy zöldséget az étrendjében.

„A fő célunk az volt, hogy kiderítsük, képes-e a paradicsom és a paradicsomlé elpusztítani az enterális kórokozókat, köztük a Salmonella Typhi-t, és ha igen, milyen tulajdonságaik vannak, amelyek miatt működnek”

– mondta el Song.

A Salmonella Typhi frissen pépesített paradicsomlének kitett, laboratóriumban termesztett tenyészetei 24 órán belül elpusztultak, és nem a lé savassága miatt. A kutatók a paradicsom (Solanum lycopersicum) genomját vizsgálva olyan peptideknek nevezett kis fehérjéket kódoló géneket kerestek, amelyek antimikrobiális hatóanyagként működhetnek.

A négy kezdeti jelölt közül a csoport két antimikrobiális peptidet azonosított, amelyek gátolták a Salmonella Typhi növekedését, sőt, még a tífusz kezelésére használt elsődleges antibiotikumnak, a ciprofloxacinnak ellenálló törzset is elpusztították.

Végül a kutatók modellezték a két vezető peptidjelölt alakját, és a baktériumsejtek membránjával szimulálták a kölcsönhatásukat. Ahogy a modellezés előre jelezte, a két peptid mindössze 45 perc alatt felszakította a Salmonella Typhi sejtmembránját.

A további kísérletekben a vegyületek a Salmonella Typhimuriumot is elpusztították, a nem tífuszos Salmonella egy olyan törzsét, amely nem halálos ételmérgezést okoz. Figyelembe véve, hogy csak sejtkísérletekről van szó, a tanulmány eredményei nem adnak okot arra, hogy literszámra igyuk a paradicsomlevet.