Viktória királynő kedvenc ünnepi itala volt ez a pezsgős-fagyis koktél
A királynő választása, a Soyeur au Champagne egy pezsgőből, konyakból és vaníliafagylaltból készült nagyszerű koktél.
Akkoriban azonban még nem így hívták Ago Perrone, a The Connaught Bar mestermixológusa szerint. A buborékos kreációt később az azt készítő reform pultosról, Alexis Benoît Soyerről nevezték el.
Ő volt London első és legfontosabb viktoriánus sztárszakácsa
− magyarázza Perrone.
Eredetileg a zártkörű tagsági intézmény főszakácsa volt, de Soyer tehetsége a bárpult mögött olyan fényesen csillogott, hogy végül elhagyta a konyhát, hogy kék pezsgőitalokat és puncskocsonyákat alkosson. Ez az okos fagylaltkreáció volt az, ami „Viktória királynő egyik kedvenc itala maradt”.
Perrone a The Connaught-ban is készített Soyeur au Champagne-t, amelyet 2021-ben hivatalosan is a világ legjobb bárjának választottak. Bár ott bársonypezsgőnek hívják, és a receptet kissé finomították, ahogy mondja:
A mi Velvet Champagne-unk kevésbé édes és gyümölcsösebb, mint elődje.
Az ital általános dekadenciája azonban megmaradt, és most a lenti recepttel te is elkészítheted.
Hozzávalók:
- 20 ml framboise eau-de-vie
- 20 ml narancsos konyaklikőr
- 5 ml cukorszirup
- 10 ml friss citromlé
- 20 ml málnapüré
- 30 ml pezsgő
- 1 kis gombóc jó minőségű vaníliafagylalt, lehetőleg francia vaníliafagylalt
Elkészítés:
- Keverd össze az eau-de-vie-t, a likőrt, a cukorszirupot, a citromlevet és a pürét egy jéggel teli koktélmixerben, és rázd erőteljesen, amíg az ital kellően lehűl.
- Szűrd át egy rézből készült Moscow Mule bögrébe, amelybe tegyél egy nagyobb jégkockát.
- Töltsd fel a pezsgővel, majd úsztass egy gombóc vaníliafagylaltot a jég felszínén.
- Emeld fel, hogy elkeveredjen, és kiskanállal tálald!
Nyitókép: Getty Images