Sminkben alvó nő

Ez történik a bőröddel, ha sminkben alszol

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy túl fáradtak voltunk lefekvés előtt eltávolítani a sminkünket. Tudtuk, hogy ez nem ideális a bőrünknek, de úgy tűnik, még több kárt okoz, mint gondoltuk. Mutatjuk, mi történik a bőröddel, ha sminkben alszol.

1. Finom vonalakat és ráncokat okozhat

Alvás közben a bőrünk „túlórázik”, hogy helyrehozza és kicserélje a sérült sejteket. Ha azonban sminkréteggel az arcunkon alszunk, az megakadályozhatja ezt a természetes megújulási folyamatot és idő előtti öregedéshez vezethet, mivel a bőrünk sejtmegújulási folyamatának útjába áll, és helyette lebontja az egészséges kollagént.

A sejtmegújulási folyamat hatására a szőrtüszők megkenődnek, és lehetővé teszi, hogy az olaj a bőr felszínére áramoljon. Ha a sminkünk csapdába ejti az olajat, az károsíthatja a bőrgátat, száraz bőrt okozhat, és láthatóbb finom vonalakat és ráncokat hozhat létre.

2. Pattanásokat és kiütéseket okozhat

Fontos, hogy a sminket és egyéb felhalmozódott szennyeződéseket eltávolítsuk el a bőrünkről, mielőtt bebújnánk az ágyba, hogy megelőzzük az eltömődött pórusokat és az irritációt. A smink gyakran tartalmaz olajokat és más összetevőket, amelyek kiütésekhez vagy a bőr érzékenységéhez vezethetnek. Éppen ezért érdemes rendszeresen kimosni a párnahuzatot is, mivel a tisztátalan párnahuzat még több pattanáshoz, mitesszerhez és kiütéshez vezethet.

3. Szemirritációhoz vezethet

Szemsminkkel aludni a lehető legrosszabb, amit a bőrünkkel tehetünk. A szem körüli bőr az arc egyik legvékonyabb és legérzékenyebb területe. A szemhéj környéke érzékeny, így a smink viselése az ágyban bőrpírhoz és duzzanathoz vezethet a szemkörnyék körül. Ráadásul, ha szempillaspirált vagy szemceruzát hagyunk magunkon, ami a vízvonalon vagy annak közelében ül, fennáll a szemirritáció és a szemgyulladás veszélye. A legrosszabb esetben megnőhet az esélye annak, hogy árpa vagy szemhéj dermatitis alakul ki.

4. Száraz és fakó bőrhöz vezet

Ha éjszakára is fent hagyjuk a sminket, az megakadályozhatja, hogy bármilyen oxigén vagy tápanyag jusson a bőrünkbe ls megakadályozhatja az elhalt hámsejtek természetes leválását. A sminkben alvás következtében a bőr nem tud megfelelően hámlani. A természetes hámlás az epidermisz, a bőr felső rétegeinek sejtjei leválását jelenti. Ez a teljes réteg átlagosan 28 naponta regenerálódik, így a sminkkel való alvás lelassíthatja ezt a folyamatot, ami ahhoz vezet, hogy a bőr fakónak és száraznak tűnik.

5. Fellángolásokat és allergiás reakciókat okozhat

Minden bőrtípust irritációval szembesülhet, ha éjszakára fent hagyja a sminkjét, de az érzékeny bőr még hajlamosabb a viszketésre, kiütésekre és bőrpírra. Egyeseknél fennáll a kontakt dermatitis vagy az allergiás reakció veszélye, mivel a termékek összetevői túl sokáig maradnak a bőrön. Az alvás közbeni forgolódásból eredő súrlódás és a smink kombinációja irritációhoz vezethet, ami vörös, hámló vagy száraz foltok formájában jelenhet meg a bőrön.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock