Citromos habcsókos pitét készítő női kéz

Omlós édes-sós pite a hétvégi lazításhoz

Mindenki oda lesz érte.


Az észak-karolinai citromos pite édes-sós változata azután vált ismertté, hogy Bill Smith amerikai séf bemutatta. Két dolog teszi különlegessé ezt az ételt: a sós kekszes kéreg, ami kiegyensúlyozza az édes-savanykás tölteléket, illetve a minimális elkészítési idő, amely így ideális a kezdő sütők számára.

Hozzávalók

A kéreghez:

  • kb. 60 db sós keksz
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 113 g sótlan, szoba hőmérsékletű vaj, kockára vágva

A töltelékhez:

  • 4 nagy tojássárgája
  • 4 dl cukrozott sűrített tej
  • 1,2 dl frissen facsart citromlé
  • Csipetnyi kóser só
  • Frissen felvert tejszínhab és citrom- vagy lime-héj a tálaláshoz

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.

2. készítsük el a kérget: tiszta kézzel vagy konyhai robotgéppel törjük össze vagy pépesítsük a kekszet, amíg finom morzsákat nem kapunk (nem kell, hogy az egész keverék szuper finom legyen, a kis darabkák is megfelelnek).

3. Egy közepes tálban keverjük össze a sós morzsát és a cukrot. Adjuk hozzá a vajat, és az ujjbegyeinkkel dolgozzuk bele a morzsás keverékbe, amíg egyenletesen be nem keveredik; a keveréknek össze kell tartania, amikor a kezünkben összenyomjuk.

4. Nyomkodjuk a tésztát egyenletesen egy piteformába, egészen az oldaláig felhúzva. Fagyasszuk 10 percig, majd süssük, amíg a kéreg enyhén aranyszínű nem lesz, 10-12 percig. Tegyük félre hűlni, amíg elkészítjük a tölteléket.

5. Készítsük el a töltést: Egy közepes tálban keverjük össze a tojássárgáját, a cukrozott sűrített tejet, a citromlevet és a sót, amíg össze nem keveredik. Öntsük a tölteléket a pitekéregbe, tegyük vissza a sütőbe, és süssük addig, amíg a töltelék meg nem szilárdul (csak kissé kell remegnie), 13-15 percig. Pihentessük teljesen kihűlésig, kb. 3 órán át, vagy ideális esetben egy éjszakán át hűtőszekrényben.

6. Tálaláskor tegyünk a pite tetejére friss tejszínhabot és citrom- vagy lime-héjat.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock