
A sült zabkása sokkal egészségesebb, mint gondolnád
Míg sokan az egyéjszakás zabkására esküsznek, annak sült változatát is érdemes kipróbálni.
Ha tápanyagdús reggelire vágyunk, akkor a sült zabkását nekünk találták ki! De mi pontosan a különbség a sült zabkása és az egyéjszakás változat között?
Kielégítőbb és tovább tart jóllakottan
A sült zabkása egyik legnagyobb előnye, hogy órákig jóllakottá tesz. Az egyéjszakás zabkása elfogyasztása után nem sokkal előfordulhat, hogy hamarosan újra megéhezünk.
A sült zabpehelynek sűrűbb, kiadósabb az állaga, ami miatt tovább tart az emésztése. Ez kevesebb délelőtti sóvárgást és kevesebb nassolást jelent ebéd előtt, így kiváló választás mindenkinek, aki egész napra egyenletes energiaszintet szeretne fenntartani.
Jobb az emésztésnek és a vércukorszint szabályozásának
A sült zabpehely lassabban szabadítja fel a szénhidrátokat, ami segíthet abban, hogy a dolgos napokon is energikusnak érezzük magunkat. Sőt, a MedicalNewsToday megosztotta, hogy
„a rostban gazdag ételek, például a zabpehely egész nap történő fogyasztása megkönnyítheti a cukorbetegek számára, hogy stabilan tartsák a vércukorszintjüket”.
Bár az egyéjszakás zabkása elkészítése kényelmesebb, mivel nem főzött, egyesek szerint a nyers zabot nehezebb megemészteni.
A zab főzése, ahogyan a sült zabpehelyben történik, segít lebontani a keményítőt, így könnyebbé teszi a gyomor számára, és lehetővé teszi a tápanyagok jobb felszívódását. Ez különösen fontos azok számára, akik érzékenyek a gabonafélékre, vagy akik hajlamosak a puffadásra a zab fogyasztása után.
Fotó: Shutterstock
Sokoldalúbb és testreszabhatóbb
A sült zabpelyhet számos módon ízesíthetjük, például gyümölcsökkel, diófélékkel vagy fűszerekkel. Az egyéjszakás zab viszont gyakran az áztatás után hozzáadott keverékekre támaszkodik, ami néha pépes, következetlen textúrához vezethet. A sült zabpehellyel minden alkalommal kiegyensúlyozott, jól integrált ételt kapunk.
Hogy ha fehérjével is felturbóznánk a zabkását: 4 módszer, amivel fehérjedússá varázsolhatod a reggeli zabkásád
Elkészítés
Hozzávalók:
- 45 gramm zab
- egy banán
- egy tojás
- 6 cl tej
- ½ teáskanál sütőpor
- egy csipet fahéj
Az egyszerű sült zabkása elkészítéséhez keverjük össze a hozzávalókat, majd öntsük egy kivajazott tepsibe, és süssük 175°C hőmérsékleten 20-25 percig. Ha kész, melegen, sima formában vagy kedvenc feltétünkkel együtt fogyasszuk!
(Manual)
Nyitókép: Shutterstock