Arcát kezeivel átfogó nő színes háttér előtt

Odavannak ezért a szépségtrendért, de biztos jót tesz?

A legújabb szépségtrendek egyike az okra-víz, amely simább és tisztább bőrt, hatékonyabb emésztőrendszert, kiegyensúlyozottabb hüvelyi pH-t ígér, valamint olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal táplálja a szervezetet, amelyekből nehéz lehet eleget bevinni. De vajon tényleg tudományosan alátámasztottak az egészségügyi előnyei?


Mi az az okra-víz?

A mályvafélék családjába tartozó zárvatermő növény, az okra magtokjai ehetők.

Az okravíz elkészítéséhez öt-hat darab okrát kisebb darabokra kell vágni, és egy légmentesen záródó edénybe tenni őket, kb. 5 dl vízzel. Ezután tegyük a hűtőbe, és hagyjuk állni egy napig.

Viszonylag új jelenség lévén, az okra-víznek nincs „hivatalos” recept. A cél az, hogy az okra nyálkaanyagának köszönhetően sűrűbb, gélszerű textúrát kapjunk.

Lehetséges előnyök

Fotó: Shutterstock

Mint a legtöbb divatos wellness-folyadék, az okra-víz hívei is azt állítják, hogy a hüvelyi pH kiegyensúlyozásától kezdve a pattanások gyógyításáig mindenre képes. A regisztrált dietetikusok szerint azonban nehéz megmondani, hogy pontosan milyen előnyei vannak az italnak, mivel még nem régóta létezik, az egyetlen bizonyíték egyelőre az okra mint zöldség egészségügyi előnyeihez kapcsolódik.

Az okra nagyon tápláló zöldség, valamint oldható rostokban gazdag, melyek javíthatják a vércukorszintet és csökkenthetik a koleszterinszintet. Oldhatatlan rostjai segítenek abban, hogy a dolgok mozgásban maradjanak az emésztőrendszerünkben, csökkentve ezzel a vastagbélrák, a székrekedés és más gyomor-bélrendszeri problémák kockázatát.


Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az okra vagy az okra kapszula fogyasztása javíthatja a vércukorszint szabályozását, és hogy szuper élelmiszer, mivel K-, C-, magnézium-, kalcium- és B-vitaminok is megtalálhatók benne.

Jelentős bizonyítékok támasztják alá azt is, hogy a megfelelő folyadékbevitel és a rostban gazdag zöldségek magas bevitele csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, így a több zöldség fogyasztása csak előnyös lehet az általános egészség szempontjából.

Ezt szem előtt tartva, nem valószínű, hogy az okra sok előnye az okra vízből származna, mivel valójában így nem a zöldséget fogyasztjuk, a tápanyag tulajdonságok nagy része pedig annak héjában és sejtjeiben található. Az okra-víz fogyasztása annyiban pozitív hatással van a szervezetre, hogy a napi hidratálásban segít.

Azt sem támasztják alá bizonyítékok, hogy az okra víz képes kiegyensúlyozni a hüvelyi pH-t.

Lehetséges kockázatok

Bár az okra-víznek valószínűleg nincs rengeteg egészségügyi előnye, de valószínűleg ártani sem fog, kivéve, ha valaki allergiás magára az okrára.

Emellett az sem túl egészséges, ha egyfajta tisztítókúraként használjuk. Az okra-víz nagyon kevés kalóriát biztosít, ha azt étkezés helyettesítésére vagy a kalóriák csökkentése végett isszuk, annak kockázatát hordozza magában, hogy nem jutunk elég üzemanyaghoz egy nap, ami negatívan befolyásolja a hangulatot, a kogníciót, a fókuszt és az alvást.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock